Samenvatting
Doel
Het effect op pijnklachten en op het percentage galblaasoperaties vergelijken tussen standaardzorg en een restrictieve strategie bij patiënten met buikklachten en galstenen.
Opzet
Gerandomiseerde prospectieve non-inferioriteitsstudie.
Methode
De SECURE-trial was een gerandomiseerd onderzoek in 24 academische en perifere ziekenhuizen in Nederland bij patiënten met buikklachten en galstenen. Patiënten werden gerandomiseerd tussen standaardzorg en een restrictieve strategie. De primaire uitkomstmaat was het percentage pijnvrije patiënten na een follow-upduur van 12 maanden.
Resultaten
In de periode 2014-2017 werden 1067 patiënten met buikklachten en galstenen gerandomiseerd. Na 12 maanden follow-up was 59,8% (321/537) van de patiënten die standaardzorg hadden ontvangen pijnvrij, tegen 56,2% (298/530) van de patiënten bij wie een restrictieve strategie was gevolgd. Met het verschil van 3,6% ten nadele van het restrictieve beleid kon non-inferioriteit niet worden vastgesteld (enkelzijdig 95%-BI: -8,6%; p-waarde voor non-inferioriteit = 0,316). Het percentage geopereerde patiënten was significant lager na een restrictief beleid dan met de standaardzorg (67,7 vs. 75,4%, p = 0,005). De tijd die het duurde tot de patiënt pijnvrij was – ongeacht operatie of conservatief beleid – was vergelijkbaar in beide groepen (mediaan: 7 maanden).
Conclusie
De huidige standaardzorg voor patiënten met buikpijn en galstenen is suboptimaal. Een jaar na de diagnose ‘galstenen’ is 40% van de patiënten nog niet pijnvrij. De voorgestelde restrictieve strategie gaat wel gepaard met minder operaties, maar leidt mogelijk tot nog minder pijnvrije patiënten.
Reacties