Operatie of endovasculaire behandeling bij subarachnoïdale bloeding door een gebarsten aneurysma? Bij twijfel kiezen voor endovasculaire behandeling

Opinie
M. Vermeulen
D.A. Bosch
W.J.J. van Rooij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:477-9
Abstract

Een subarachnoïdale bloeding door een gebarsten aneurysma is een ernstige aandoening: van de patiënten met een dergelijke bloeding die in Noord-Holland een ziekenhuis bereikten, was 28 na 3 maanden overleden en was 15 afhankelijk in het dagelijks functioneren.1 De gemiddelde leeftijd van deze patiënten was 56 jaar, beduidend jonger dan patiënten met een herseninfarct of een intracerebrale bloeding. Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1000 patiënten met een subarachnoïdale bloeding opgenomen. De slechte uiteindelijke toestand van deze patiënten is meestal het gevolg van de effecten van de bloeding en van de recidiefbloedingen die vooral in de eerste weken voorkomen. Deze recidiefbloedingen zijn bij 80 van de patiënten dodelijk.

Om recidiefbloedingen te voorkomen worden deze patiënten zo vroeg mogelijk geopereerd. De operatie bestaat uit een craniotomie, waarbij een clip op de hals van het aneurysma wordt geplaatst. De kans op overlijden door deze ingreep is enkele procenten en 10 van de…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Neurologie: prof.dr.M.Vermeulen, neuroloog.

Afd. Neurochirurgie: prof.dr.D.A.Bosch, neurochirurg.

Afd. Radiologie: prof.dr.W.J.J.van Rooij, radioloog.

Contact prof.dr.M.Vermeulen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties