Onvoldoende bescherming tegen besmetting met HIV bij algemene en orthopedische chirurgen

Onderzoek
M.Th. van Rijssen-Moll
F.J.N. Nijhuis
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1178-81
Abstract

Samenvatting

Onderzocht werd in hoeverre orthopedische en algemene chirurgen bepaalde beschermingsmiddelen gebruiken om besmetting met HIV of het hepatitis B-virus te voorkomen. Daartoe werd aan een representatieve steekproef uit de totale populatie van orthopedische chirurgen (geregistreerde en in opleiding) en algemene chirurgen (alleen geregistreerde) een schriftelijke vragenlijst toegezonden.

Van de ondervraagde chirurgen meldden 62 van de 272 (23) nooit informatie over HIV en hepatitis B te hebben ontvangen. Bovendien werd slechts door een beperkt aantal respondenten systematisch gebruik gemaakt van de aanwezige beschermingsmiddelen. Van de geïnterviewden droeg respectievelijk 40 en 83 op de operatiekamer en de EHBO-afdeling nooit bril of kap. In operatiekamers waren persoonlijke beschermingsmiddelen vaker aanwezig dan op EHBO-afdelingen. Het gebruik van beschermingsmiddelen stemde daarmee overeen met de beschikbaarheid van deze middelen op de afdelingen. De kwaliteit van de veiligheidsbrillen was volgens de gebruikers onvoldoende.

De algemene conclusies waren dat de respondenten relatief slecht geïnformeerd zijn over de mogelijke besmettingsrisico's en weinig gebruik maken van de aanwezige beschermingsmiddelen, ook als ze aanwezig zijn.

Auteursinformatie

Bedrijfsgeneeskundige Dienst West-Brabant, Breda.

Mw.M.Th.van Rijssen-Moll, bedrijfsarts.

Rijksuniversiteit Limburg, vakgroep Medische Psychologie, onderzoeksgroep Bedrijfsgezondheidkundige Interventies, Postbus 616, 6200 MD Maastricht.

Dr.F.J.N.Nijhuis, arbeids- en organisatiepsycholoog.

Contact dr.F.J.N.Nijhuis

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties