Samenvatting
In dit onderzoek werd het nut van een keuring van personen na terugkeer uit de tropen nagegaan door middel van een retrospectieve analyse van de patiëntengegevens van de polikliniek voor Tropische Geneeskunde en Importziekten van het Academnisch Ziekenhuis Nijmegen. In de periode 1986-1990 werden in totaal 379 tropenkeuringen verricht (32 van de 1190 nieuwe polikliniekbezoeken in deze periode). Bij 230 personen (61) werd geen enkele afwijking vastgesteld; 101 personen (27) hadden ≥ 1 afwijking, zeer waarschijnlijk verband houdend met het verblijf in de tropen. Voor 77 patiënten (driekwart) was behandeling geïndiceerd. De overige 48 (13) hadden een afwijking die geen verband hield met het tropenverblijf, en waarbij de tropenkeuring geen additioneel nut had.
Bij 200 personen werd een thoraxfoto gemaakt in verband met de duur van hun verblijf in de tropen (> 3 jaar), nauw contact met de lokale bevolking of omdat anamnese of lichamelijk onderzoek bepaalde afwijkingen deden vermoeden. Vier foto's brachten een significante afwijking aan het licht, waarbij uiteindelijk in slechts 1 geval de patiënt gebaat was bij de vroege opsporing (longtuberculose).
Op basis van onze gegevens lijkt een medisch onderzoek na terugkeer uit de tropen bij personen zonder klachten gerechtvaardigd. Een langdurig verblijf in de tropen is op zich geen goede indicatie voor een thoraxfoto. Tropenkeuringen kunnen door huisarts of GGD-arts worden verricht mits deze zich in de materie heeft verdiept en er een mogelijkheid is tot goede parasitologische laboratoriumdiagnostiek en overleg met een specialist in tropische ziekten.
Reacties