Nederlandse medisch specialisten als auteur van artikelen over klinisch geneesmiddelenonderzoek in Engelstalige tijdschriften, 1997/'03

Onderzoek
J.C.F. van Oijen
J. Tettelaar
E.C. Klasen
N.S. Klazinga
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1994-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan hoeveel en welke medisch specialisten in Nederlandse ziekenhuizen auteur zijn van Engelstalige wetenschappelijke publicaties op het gebied van klinisch geneesmiddelenonderzoek in de periode 1997/’03.

Opzet

Descriptief.

Methode

Publicaties op het gebied van klinisch geneesmiddelenonderzoek in februari 1997-januari 2003 werden gezocht in PubMed. Een (co)auteur werd geïncludeerd indien hij of zij als medisch specialist met een werkplek in een ziekenhuis was vermeld in het Geneeskundig Adresboek 2002-2003. De ziekenhuizen werden ingedeeld als een academisch ziekenhuis, een niet-academisch opleidingsziekenhuis, een algemeen of een categoraal ziekenhuis. De tijdschriften werden ingedeeld naar het soort gepubliceerde onderzoek: fundamenteel of biomedisch, gericht op een bepaalde aandoening of gericht op een specifiek specialisme.

Resultaten

Er werden 1776 artikelen in 426 tijdschriften achterhaald met tenminste 1 medisch specialist als (co)auteur. In totaal werden 1728 medisch specialisten geïdentificeerd als auteur; dat is 11 van de 16.065 geregistreerde medisch specialisten in Nederland. Het meest betrokken waren medisch specialisten werkzaam in de beschouwende specialismen, met name de internistische subspecialismen, gevolgd door kindergeneeskunde, cardiologie en neurologie. De auteurs waren werkzaam in nagenoeg alle Nederlandse ziekenhuizen. De 1728 specialisten hadden in totaal 4952 auteurschappen; 57 van de auteurs en 70 van de auteurschappen was afkomstig uit academische ziekenhuizen. De gemiddelde impactfactor, het aantal artikelen en het aantal auteurschappen waren het grootst in de categorie tijdschriften gericht op een bepaalde aandoening. In de periode 1997/’03 daalde het aantal auteurschappen in niet-academische opleidings- en in algemene ziekenhuizen, terwijl het aantal in academische ziekenhuizen toenam; dit laatste gold vooral voor het aantal mede-auteurschappen.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:1994-2000

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Sociale Geneeskunde, Meibergdreef 15, 1105 AZ Amsterdam.

Mw.drs.J.C.F.van Oijen, onderzoeker; hr.prof.dr.N.S.Klazinga, hoogleraar Sociale Geneeskunde.

Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden.

Hr.J.Tettelaar, student Biomedische Wetenschappen.

Raad van Bestuur: hr.prof.dr.E.C.Klasen, hoogleraar Management van Gezondheidsonderzoek en decaan.

Contact mw.drs.J.C.F.van Oijen (j.c.vanoijen@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties