Minderen met maagkijkonderzoeken

Patiënt die gastroscopie krijgt
Lester du Perron

artikel

De afgelopen jaren is er veel aandacht voor het verbeteren van zorg bij maagklachten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met maagklachten regelmatig onnodige zorg krijgen. Zoals medicijnen of een kijkonderzoek van de maag (gastroscopie) terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Om die reden is bijvoorbeeld ook de keuzehulp bij maagklachten ontwikkeld.

In een recent artikel in het NTvG beschrijven twee artsen verschillende manieren waarop het aantal kijkonderzoeken van de maag kan worden verminderd. Zij noemen daarbij de keuzehulp voor patiënten, maar ook betere scholing van huisartsen en laagdrempelig overleg tussen huisarts en maag-darm-leverarts. Tot slot roepen zij ook op om nog eens kritisch naar de vergoedingen van de zorgverzekeraar te kijken, omdat op dit moment alle kijkonderzoeken van de maag nog vergoed worden, wat naast onnodige zorg ook tot onnodige kosten leidt. En dat kan weer ten koste gaan van andere, wel nodige zorg voor andere patiënten. Zij schrijven daarom: 

Er dient een maatschappelijke discussie te worden gevoerd over de vraag in hoeverre dergelijke onderzoeken vergoed moeten worden, gezien hun beperkte opbrengst, en over de vraag of hiervoor ook een bijbetaling van de patiënt gevraagd mag worden. Een beperking in de vergoeding van gastroscopieën en bijbetaling doen dan ook recht aan het solidariteitsprincipe en houden de zorg toegankelijk.

Lees hier het NTvG artikel (voor abonnees) Bekijk de keuzehulpDokter Media over maagklachten

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties