Meticillineresistente Staphylococcus aureus afkomstig uit de veestapel in Nederlandse ziekenhuizen: risicopatiënten alleen controleren bij eventuele ziekenhuisopname

Onderzoek
M.W.M. Wassenberg
T.E.M. Hopmans
A. Troelstra
J.A.J.W. Kluytmans
M.J.M. Bonten
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2681-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Incidentie en prevalentie vaststellen van dragerschap van meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA) bij patiënten en ziekenhuismedewerkers, en vaststellen wat de consequenties zijn van het nieuwe MRSA-beleid bij patiënten met (bedrijfsmatig) contact met levende varkens of vleeskalveren.

Opzet

Retrospectief en prospectief observationeel onderzoek middels een enquête.

Methode

Patiënten die contact hebben met levende varkens of vleeskalveren worden sinds juli 2006 als risicogroep voor MRSA-dragerschap beschouwd, nadat een verhoogde kans op dragerschap met zogenaamde niet-typeerbare MRSA (NT-MRSA) in deze groep was vastgesteld. Wij inventariseerden incidentie en prevalentie van MRSA-dragerschap bij patiënten en ziekenhuismedewerkers, alsmede consequenties van het nieuwe MRSA-beleid, in de periode juli-december 2006.

Resultaten

Informatie werd verkregen van 58 Nederlandse ziekenhuizen. Op 1 januari 2007 was het MRSA-beleid in 37 (64) ziekenhuizen actief gewijzigd; in 22 van de ziekenhuizen werd het beleid uitgevoerd volgens de richtlijn. De nieuwe richtlijn leidde tot toename van de aantallen MRSA-screeningen (15) en gedetecteerde MRSA-dragers (44). Van alle MRSA-screeningen vond 73 plaats op de polikliniek. In regio’s met hoge varkensdichtheid was de incidentie van niet-typeerbare MRSA (NT-MRSA) bij patiënten met risicofactoren voor dragerschap 12. In 49 van de ziekenhuizen werden één of meer dragers van NT-MRSA gedetecteerd (uitersten 1-19 dragers). Mogelijke verspreiding van NT-MRSA in het ziekenhuis werd aangetoond bij 3 van de in totaal 1007 onderzochte ziekenhuismedewerkers (0,3) en bij geen van 183 onderzochte medepatiënten. In dezelfde periode werd verspreiding van typeerbare MRSA aangetoond bij 41 van 2019 (2,0) onderzochte patiënten en bij 33 van 5190 (0,6) onderzochte ziekenhuismedewerkers. Prevalentie van NT-MRSA-dragerschap onder 6197 gescreende ziekenhuismedewerkers was 0,05 (n = 3).

Conclusie

De gewijzigde MRSA-richtlijn leidde tot een toename van het aantal MRSA-screeningen met 15, vooral op de polikliniek, en een toename van het aantal gedetecteerde MRSA-dragers met 44. In 306 maanden observatie werd geen verspreiding van NT-MRSA naar andere patiënten aangetoond.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2681-8

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Medische Microbiologie, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Mw.drs.M.W.M.Wassenberg en hr.prof.dr.M.J.M.Bonten (tevens: Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Utrecht), internisten-infectiologen; mw.T.E.M.Hopmans, adviseur infectiepreventie; mw.dr.A.Troelstra, arts-microbioloog.

VU Medisch Centrum, afd. Medische Microbiologie en Infectiepreventie, Amsterdam.

Contact Hr.prof.dr.J.A.J.W.Kluytmans, arts-microbioloog (m.w.m.wassenberg@umcutrecht.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties