Manifestaties van histoplasmose

Klinische praktijk
F.A.P. Claessen
M.J. Vos
A.M. Simoons-Smit
Y.J. Debets-Ossenkopp
R.M. Perenboom
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1201-5
Abstract

Dames en Heren,

Gegevens over de weerstand en de potentiële blootstelling aan pathogene micro-organismen in heden of verleden zijn onontbeerlijk voor de differentiële diagnose van infectieziekten. Bij de hier besproken patiënten zetten de immuunstatus en de geografische afkomst ons op het spoor van een relatief zeldzame infectieziekte. Daarnaast was een minimale kennis nodig van de pathogenese en de symptomen van deze infectie om de verschijnselen bij het lichamelijk onderzoek naar waarde te schatten en de juiste diagnostiek te verrichten. Bij de differentiële diagnose was met name het onderscheid met tuberculose aan de orde.

Patiënt A, een 34-jarige man-naar-vrouwtransseksueel afkomstig uit Ecuador, meldde zich op de afdeling Eerste Hulp vanwege een ontsteking van de rechter borst, waaruit eerder een siliconenprothese was verwijderd. Zij bleek reeds maanden koorts te hebben, tot 40°C. Haar eetlust was slecht en zij was 10 kg afgevallen. De laatste weken had zij ook een prikkelhoest en was…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Afd. Inwendige geneeskunde: F.A.P.Claessen, internist; mw.dr.R.M. Perenboom, internist-infectioloog.

Afd. Neurologie: mw.M.J.Vos, assistent-geneeskundige.

Afd. Medische Microbiologie en Infectiepreventie: mw.dr.A.M.Simoons-Smit en mw.dr.Y.J.Debets-Ossenkopp, artsen-microbiologen.

Contact F.A.P.Claessen

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Leeuwarden, juni 2000,

Het artikel van Claessen et al. (2000:1201-5) stelt nog eens aan de orde dat bij patiënten uit Suriname of elders uit Zuid-Amerika in de differentiaaldiagnose van een op tuberculose lijkende infectie histoplasmose moet worden overwogen. Het primaire affect van histoplasmose zit meestal in de long, maar ook extrapulmonale lokalisaties (genoemd zijn onder andere huid en slijmvliezen) of centrale neurologische verschijnselen kunnen voorkomen.

In zeldzame gevallen kan een infectie met histoplasmose na disseminatie ook leiden tot een chronische monartritis of tendosynovitis. Een dergelijke manifestatie bij een West-Europeaan afkomstig uit Suriname werd vanuit Nederland tot nu toe twee keer beschreven.1 2

Aan de conclusie van de klinische les zou ik derhalve willen toevoegen: in geval van een chronische monartritis en/of tendosynovitis bij een patiënt die in Zuid-Amerika heeft gewoond en een beperkte cellulaire immuniteit heeft (bijvoorbeeld bij een lymfoproliferatieve maligniteit of gebruik van immunosuppressiva), denkt u dan ook aan histoplasmose.

P.M. Houtman
Literatuur
  1. Houtman PM, Marck KW, Hol C. Histoplasmosis of the wrist: a case report [letter]. Rheumatology (Oxford) 1999;38:906-7.

  2. Schee AC van der, Dinkla BA, Festen JJ. Gonarthritis as only manifestation of chronic disseminated histoplasmosis. Clin Rheumatol 1990;9:92-4.