Mag een arts familieleden en vrienden behandelen?

Perspectief
A.C. (Aart) Hendriks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1610

In de serie ‘Juridische vraag’ geeft een jurist antwoord op een vraag waarvoor artsen in de praktijk vaak worden gesteld.

Vraag

Mag ik ook familieleden en vrienden behandelen?

Juridische achtergrond

Als arts wordt u ongetwijfeld met enige regelmaat informeel geraadpleegd door familieleden en vrienden. Het is namelijk wel zo handig om even een vraag te kunnen stellen aan een bekende arts over bijvoorbeeld een huidplekje of de bijwerkingen van een geneesmiddel. Sommige naasten vragen u wellicht ook weleens om een recept, een verwijzing of een soort second opinion. Daarnaast zijn er familieleden en vrienden die zich eenmalig of structureel door u wensen te laten behandelen, al dan niet nadat ze bij u zijn ingeschreven als patiënt. Mag u op dergelijke verzoeken ingaan? Zijn er situaties waarin dat geen probleem is of waarin dat juist absoluut niet kan? Kortom, mag u de officiële of officieuze behandelaar van familieleden en vrienden zijn?

Er is geen wet die het behandelen van familieleden en vrienden expliciet verbiedt. Maar behoudens noodsituaties wordt het behandelen van…

Auteursinformatie

Universiteit Leiden, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, departement Publiekrecht, Leiden.

Contact Prof.mr.dr. A.C. Hendriks, jurist (a.c.hendriks@law.leidenuniv.nl)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Juridische vragen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties