Licht schedelhersenletsel bij kinderen: kunnen we intracraniële complicaties voorspellen?

Onderzoek
Iris S. Tilma
Jolita Bekhof
Paul L.P. Brand
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8405
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of klinische verschijnselen bij kinderen met licht schedelhersenletsel intracraniële bloedingen (ICB) kunnen voorspellen.

Opzet

Retrospectief statusonderzoek.

Methode

Wij analyseerden klinische gegevens van alle kinderen (0-18 jaar) die in 2011-2013 vanwege licht schedelhersenletsel zijn behandeld op de Spoedeisende Hulp of opgenomen zijn geweest op de kinderafdeling van Isala Zwolle, een regionaal traumacentrum. We onderzochten de voorspellende waarde van braken, sufheid, hoofdpijn, brilhematoom, gedragsverandering, insulten, amnesie, bewustzijnsverlies en milde neurologische verschijnselen voor de aanwezigheid van ICB door berekening van sensitiviteit, specificiteit, oddsratio en likelihood ratio.

Resultaten

We analyseerden gegevens van 410 patiënten (248 jongens; gemiddelde leeftijd 4,5 jaar (SD 5,1)). De meerderheid (n = 381, 93%) had een ongestoord bewustzijn bij binnenkomst. Bij 84 patiënten (20,5%) werd bij opvang een CT-scan verricht; 282 kinderen (68,8%) werden opgenomen voor klinische observatie, al dan niet in combinatie met een CT-scan van het hoofd, en 51 kinderen (12,4%) zijn onmiddellijk, zonder beeldvorming of observatie, naar huis ontslagen. In totaal werd bij 10 patiënten (2,4%) een ICB gevonden; slechts één van hen had neurochirurgische interventie nodig. Voor geen van de onderzochte verschijnselen vonden wij een statistisch significante associatie met de aanwezigheid van bloedingen of schedelfracturen op de CT-scan.

Conclusie

Geen enkel klinisch verschijnsel kon in dit onderzoek de kans op ICB bij kinderen met licht schedelhersenletsel voorspellen. Mede gezien de lage voorafkans op ICB en de stralingsschade van een CT-scan vinden wij bij kinderen met licht schedelhersenletsel zonder ernstige neurologische verschijnselen een afwachtend beleid zonder initiële beeldvorming gerechtvaardigd en veilig.

Auteursinformatie

Isala, Amalia kindercentrum, Zwolle.

I.S. Tilma, coassistent; dr. J. Bekhof, kinderarts; prof.dr. P.L.P. Brand, kinderarts (tevens UMCG Postgraduate School of Medicine).

Contact prof.dr. P.L.P. Brand (p.l.p.brand@isala.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Iris S. Tilma ICMJE-formulier
Jolita Bekhof ICMJE-formulier
Paul L.P. Brand ICMJE-formulier
CT-scans bij kinderen met hoofd-hersenletsel
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Floris
Schreuder

Helaas is er een kleine maar belangrijke typfout in de introductie. De derde zin vermeldt namelijk dat een licht schedelhersenletsel een Glasgowcoma schaal van 3-15 heeft. Dit is incorrect en moet 13-15 zijn. Bij een EMV score tussen 9-13 spreekt men van matig-ernstig schedelhersenletsel en bij een EMV score van </=8 (zijnde comateuze toestand) van ernstig schedelhersenletsel. 

Floris Schreuder

Wij danken collega Schreuder voor zijn opmerkzaamheid. Hij heeft gelijk: er is inderdaad een storende typefout opgetreden in de bewuste zin. Licht schedelhersenletsel is gedefinieerd als een GCS van 13 of hoger. Wij verzoeken de redactie van het NTvG een rectificatie te plaatsen.

Namens de auteurs, Paul Brand