Levertransplantatie met behulp van een levende donor: noodzaak of zijn er alternatieven?

Klinische praktijk
M.J.H. Slooff
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:563-7
Abstract

Samenvatting

- Levertransplantaties met gebruik van een deel van de lever afkomstig van een levende donor worden elders in de wereld reeds uitgevoerd. De voornaamste argumenten voor de uitvoering van dergelijke transplantaties zijn het tekort aan hersendode donoren en de daaruit voortkomende hoge sterfte op de wachtlijst voor levertransplantatie.

- De keerzijde van de medaille is dat er sterfte- en morbiditeitsrisico's voor de levende donor zijn.

- Het tekort aan hersendode donoren zou ook kunnen worden opgevangen door toepassing van bijzondere technieken zoals split- en domino-levertransplantatie en door het gebruik van gecompromitteerde en hartdode donoren.

- Bovendien dient men te streven naar verkleining van het bestaande tekort aan hersendode donoren in ons land.

- Als dergelijke maatregelen niet leiden tot een vergroting van het aanbod aan hersendode donoren en men niet bereid is de indicaties voor transplantatie af te stemmen op het donoraanbod, dan is leverdonatie door een levende donor onvermijdelijk. Een dergelijk programma zal aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen en vereist een medisch-ethisch en maatschappelijk draagvlak.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Groningen, afd. Chirurgie, sectie Hepatobiliaire Chirurgie en Levertransplantatie, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Contact Prof.dr.M.J.H.Slooff, chirurg (m.j.h.slooff@chir.azg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties