Late symptomen van congenitale hernia diafragmatica

Klinische praktijk
Nynke S. Planting
Angelique K.E. Hoffman-Haringsma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D960
Abstract

Dames en Heren,

Een congenitale hernia diafragmatica komt zelden voor. Meestal wordt de aandoening al voor de geboorte ontdekt bij een echografie of kort na de geboorte als het kind ademhalingsproblemen heeft. Slechts bij 10% van de patiënten uit de aandoening zich pas op latere leeftijd; de klachten zijn dan vaak atypisch.1,2 De symptomen kunnen variëren van pijn op de borst, buikpijn, braken en niet gedijen (‘failure to thrive’) tot recidiverende luchtweginfecties. Bij enkele patiënten leidt de hernia tot een acute situatie, als zich een spanningsgastrothorax ontwikkelt. Binnen 2 weken tijd zagen wij in ons ziekenhuis 2 patiënten bij wie de hernia diafragmatica op verschillende manieren naar voren kwam.

Patiënt A, een 9-jarige jongen, kwam naar de huisartsenpost vanwege buikpijn. De buikpijn bestond sinds 1 dag en was plots ontstaan tijdens het avondeten. Het was een stekende pijn in de linker bovenzijde van de buik. Patiënt was ook misselijk…

Auteursinformatie

Sint Franciscus Gasthuis, afd. Kindergeneeskunde, Rotterdam.

N.S. Planting, MSc, anios kindergeneeskunde (thans huisarts in opleiding); drs. A.K.E. Hoffman-Haringsma, kinderarts-neonatoloog.

Contact N.S. Planting, MSc (nsplanting@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Nynke S. Planting ICMJE-formulier
Angelique K.E. Hoffman-Haringsma ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties