Laparoscopische cholecystectomie in dagbehandeling even effectief als tijdens opname en goedkoper; een gerandomiseerd onderzoek

Onderzoek
Y.C.A. Keulemans
J.H. Eshuis
J.C.J.M. de Haes
L.Th. de Wit
D.J. Gouma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:621-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen of laparoscopische cholecystectomie in dagbehandeling in vergelijking met laparoscopische cholecystectomie met klinische observatie praktisch haalbaar en ook wenselijk is.

Opzet

Prospectief gerandomiseerd.

Methoden

Er werden 80 patiënten (met score I of II volgens de American Society of Anesthesiologists (ASA) met symptomatische galsteenziekte gerandomiseerd om laparoscopische cholecystectomie in dagbehandeling dan wel laparoscopische cholecystectomie gevolgd door klinische observatie te ondergaan in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, februari 1996-november 1997. Vastgelegd werden complicaties, (her)opnamen, consultaties van huisartsen of van het dagcentrum binnen 5 dagen na operatie, gebruik van pijnmedicatie, kwaliteit van leven met de EuroQol-vragenlijst, duur van de herstelperiode, tijdsduur tot hervatting van de dagelijkse bezigheden en behandelingsvoorkeur van de patiënt. Daarnaast werden de verblijfskosten van dagbehandeling en ziekenhuisopname vergeleken.

Resultaten

In beide groepen werden 3 patiënten niet of acuut geopereerd. Van de 37 electief in dagbehandeling geopereerde patiënten werden 34 (92) op de dag van operatie na gemiddeld 5,7 uur (SE: 0,2) ontslagen. In deze groep werden 3 patiënten (9) gedurende 24 uur in het ziekenhuis opgenomen. De postoperatieve opnameduur in de groep patiënten met klinische observatie na electieve chirurgie (n = 37) bedroeg 31 uur (SE: 3). Er trad een niet-ernstige postoperatieve complicatie op bij 3 patiënten in de dagbehandelingsgroep en 1 patiënt uit de klinische-observatiegroep. Geen enkele patiënt consulteerde gedurende de eerste week na operatie de huisarts of het ziekenhuis.

Het medicijngebruik in beide groepen gedurende de eerste 48 uur na de operatie was vergelijkbaar, evenals de pijnscores en de andere aspecten van kwaliteit van leven gedurende de eerste 6 weken na operatie. De meerderheid van de patiënten in de dagbehandelingsgroep (34; 92) gaf de voorkeur aan deze behandeling boven ziekenhuisopname. Evenveel (34; 92) patiënten in de klinische-observatiegroep gaven de voorkeur aan (24-uurs)observatie. De kosten van laparoscopische cholecystectomie in dagbehandeling waren ongeveer ƒ 1500,- per patiënt minder dan die van laparoscopische cholecystectomie gevolgd door klinische observatie.

Conclusie

De effectiviteit van de behandeling was voor patiënten die laparoscopische cholecystectomie in dagbehandeling of met klinische observatie hadden ondergaan niet verschillend. Beide patiëntengroepen waren tevreden over de behandeling. Aangezien er geen verschil werd gevonden voor de uitkomstvariabelen heeft, vanwege de lagere kosten, dagbehandeling de voorkeur voor ASA-I en -II-patiënten.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Chirurgie: mw.dr.Y.C.A.Keulemans, arts-onderzoeker; dr.L.Th. de Wit en prof.dr.D.J.Gouma, chirurgen.

Afd. Anesthesie: J.H.Eshuis, anesthesioloog.

Afd. Medische Psychologie: mw.prof.dr.J.C.J.M.de Haes, psycholoog.

Contact prof.dr.D.J.Gouma

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties