Langdurige controle aangewezen na chirurgische behandeling wegens een feochromocytoom

Klinische praktijk
R.R.H. Nap
J.R. Meinardi
G. van den Berg
R.P.F. Dullaart
J. de Vries
B.H.R. Wolffenbuttel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1045-9
Abstract

Dames en Heren,

Het feochromocytoom is een catecholamineproducerende tumor. Meestal, bij 85-90 van de patiënten, gaat een feochromocytoom uit van de bijnier, bij de overige patiënten is er sprake van een functioneel paraganglioom, waarbij de tumor is gelokaliseerd in extra-adrenaal chroomaffien weefsel: autonome ganglia in de halsregio, het mediastinum of het abdomen.

Door de overproductie van catecholaminen ontstaan specifieke symptomen. Dit zijn vaak aanvalsgewijs optredende klachten, die bestaan uit hoofdpijn, transpiratie en hartkloppingen, alsook uit misselijkheid, angst, tremoren en bleekheid. Na een succesvolle operatieve verwijdering van de tumor wordt de nazorg vaak weer aan de huisarts overgedragen. Aan de hand van de volgende ziektegeschiedenissen laten wij u zien dat langere nacontrole echter wenselijk is.

Patiënt A, een 57-jarige man, werd verwezen in verband met een recidief van een feochromocytoom. Bij hem was op 40-jarige leeftijd een feochromocytoom in de rechter bijnier geconstateerd. De diagnose werd destijds gesteld aan de hand…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen/ Rijksuniversiteit Groningen, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Afd. Endocrinologie: hr.R.R.H.Nap, assistent-geneeskundige; hr.dr.J.R.Meinardi, hr.dr.G.van den Berg, hr.dr.R.P.F.Dullaart en hr.prof.dr.B.H.R.Wolffenbuttel, internisten-endocrinologen.

Afd. Heelkunde: hr.dr.J.de Vries, chirurg.

Contact hr.prof.dr.B.H.R.Wolffenbuttel (bwo@int.umcg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties