Lactose-intolerantie. I. Klinische aspecten, diagnostiek en therapie

Klinische praktijk
E.H.H.M. Rings
B.W.M. van 't Hoff
R.J. Grand
H.A. Büller
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:742-6

Zie ook het artikel op bl. 746.

Inleiding

Intolerantie voor lactose (melksuiker), de belangrijkste suiker in melk, is een frequent voorkomend klinisch probleem. Verlaging van de spiegels van lactase, het enzym dat lactose afbreekt, wordt veroorzaakt door beschadiging van het darmepitheel, of – zoals bij de meerderheid van de wereldbevolking na het 5e levensjaar – door veranderingen in de genetische expressie van lactase. De laatste jaren is er vooruitgang geboekt in de kennis van de moleculaire en cellulaire biologie van dit enzym,12 en in de kennis van verscheidene aspecten van het klinische syndroom dat optreedt bij een verlaagde lactaseactiviteit. In dit overzicht zullen enige kenmerkende eigenschappen van het enzym lactase worden genoemd en zullen verschillende klinische aspecten van lactose-intolerantie, zoals terminologie, diagnostiek en behandeling, besproken worden.

Lactose is een essentieel bestanddeel van moedermelk en is de voornaamste bron van koolhydraten gedurende de zuigelingenperiode. Lactose is zowel uit evolutionair…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Kindergastro-enterologie en Voeding, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

E.H.H.M.Rings; B.W.M.van 't Hoff, co-assistent; dr.H.A.Büller, kinderarts.

Floating Hospital, New England Medical Center, afd. Kindergastro-enterologie en Voeding, Boston, USA.

Prof.dr.R.J.Grand, kinderarts.

Contact dr.H.A.Büller

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties