Klinische longtransplantatie; mogelijkheden, moeilijkheden en perspectieven

Klinische praktijk
Y. Oosterhoff
D.S. Postma
W.J. de Boer
P.E. Postmus
J. Prop
Ch.R.H. Wildevuur
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1876-9

Klinische longtransplantaties worden sinds 1981 in diverse buitenlandse centra met succes toegepast. Eerst werden gecombineerde hartlongtransplantaties uitgevoerd, later ook unilaterale en bilaterale longtransplantaties. De indicaties voor transplantatie werden verruimd van eindstadia van longvaataandoeningen naar eindstadia van parenchymale longziekten. De resultaten zijn echter nog niet zo goed als van andere orgaantransplantaties. Infectie, afstoting en bronchiolitis obliterans zijn naast de orgaanverwerving de belangrijkste knelpunten. Met verder gaand onderzoek gericht op de genoemde knelpunten en een toenemende ervaring mag echter verwacht worden dat de behandeling en prognose van de patiënt die een longtransplantatie ondergaat, zullen verbeteren.

In dit artikel zal een overzicht gegeven worden van de huidige stand van zaken bij longtransplantatie. Achtereenvolgens worden de mogelijkheden, de moeilijkheden en de perspectieven van klinische longtransplantatie besproken.

Mogelijkheden

Ontwikkelingen van klinische hartlong- en longtransplantaties

Tussen 1963 en 1973 werden bij 33 patiënten transplantaties van longen uitgevoerd in verschillende centra. De resultaten van deze eerste, hoofdzakelijk…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 30001, 9700 RB Groningen.

Afd. Thoraxchirurgie: mw.Y.Oosterhoff en dr.J.Prop, artsen-onderzoekers; W.J.de Boer en prof.dr.Ch.R.H.Wildevuur, thoraxchirurgen.

Afd. Longziekten: dr.D.S.Postma en dr.P.E.Postmus, longartsen.

Contact dr.J.Prop

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties