Een Scandinavisch onderzoek liet zien dat het risico op kinderkanker verhoogd is na vruchtbaarheidsbehandeling met terugplaatsing van een ingevroren embryo. Hoe betrouwbaar is dat onderzoek? Wordt het tijd dat we alleen nog maar niet-ingevroren embryo’s terugplaatsen?
Zwanger worden is niet altijd vanzelfsprekend. Circa één op de zes stellen die graag een kind willen, zijn na een jaar nog niet zwanger. Er is medisch gezien sprake van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit) als tijdens een periode van 12 maanden met een regelmatige cyclus en onbeschermde geslachtsgemeenschap geen zwangerschap is opgetreden.1 Tegenwoordig treft subfertiliteit 10% tot 15% van de paren in ontwikkelde landen, wat impliceert dat het een aanzienlijk probleem is in de westerse wereld.
Geassisteerde voortplanting en de gezondheid van het kind
Geassisteerde voortplanting (in het Engels ‘assisted reproductive technology’; ART) is een overkoepelende term voor vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij zowel eicellen als sperma in vitro worden bewerkt, waaronder in-vitrofertilisatie (ivf) en intracytoplasmatische sperma-injectie (icsi). Paren die niet op natuurlijke wijze of met behulp van andere vruchtbaarheidsbehandelingen zwanger kunnen worden, komen hiervoor in aanmerking. Elke fase van ART verschilt wezenlijk van natuurlijke conceptie, zoals de stimulatie van de eierstokken met…
Reacties