Wat verandert er voor de dagelijkse praktijk?

Katheterablatie bij patiënten met boezemfibrilleren

Opinie
Pepijn H. van der Voort
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6007
Abstract

Elders in dit tijdschrift wordt een onderzoek besproken waarin de effectiviteit van katheterablatie vergeleken wordt met die van antiaritmische medicatie als initiële behandeling van patiënten met paroxismaal boezemfibrilleren.1 Na een follow-upduur van 2 jaar blijkt er geen verschil tussen beide te zijn. De hypothese dat katheterablatie beter zou zijn dan behandeling met antiaritmica zou moet daardoor verworpen moeten worden. Maar wat zijn de goede en slechte punten van dit onderzoek? En wat betekenen de resultaten ervan voor de dagelijkse praktijk?

Katheterablatie

Elektrische activiteit vanuit het spierweefsel in de vaatwand van de pulmonale venen speelt een belangrijke rol bij paroxismaal boezemfibrilleren, frequente atriale extrasystolen en van cirkeltachycardieën.2 Met radiofrequente katheterablatie kan de impulsgeleiding tussen de longaders en de linker boezem worden onderbroken (pulmonale-venenisolatie). Over het algemeen zijn de resultaten hiervan bij patiënten met paroxysmaal boezemfibrilleren redelijk; vaak is meer dan 1 ablatieprocedure noodzakelijk voor een adequate behandeling.3,4 Vooralsnog…

Auteursinformatie

Catharina Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Eindhoven.

Contact Drs. P.H. van der Voort, cardioloog (pepijn.vd.voort@catharinaziekenhuis.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: een formulier met belangenverklaring is beschikbaar bij dit artikel op www.ntvg.nl (zoeken op A6007; klik op ‘Belangenverstrengeling’).
Aanvaard op 21 januari 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Pepijn H. van der Voort ICMJE-formulier
Boezemfibrilleren niet direct ableren
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties