Infectierisico’s door contaminatie van geneesmiddelen

Opinie
P.C.W. (Willem) Meulenhoff
E.M.L. (Liesbeth) van Reij
Toine C.G. Egberts
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1723
Abstract

Elders in het Tijdschrift beschrijven Klein et al. een ziekte-uitbraak bij 7 patiënten in het havenziekenhuis in Rotterdam.1 De patiënten vertoonden ernstige infectieuze ziekteverschijnselen na een relatief kleine ingreep. Bacteriologisch onderzoek toonde aan dat de infectie veroorzaakt werd door contaminatie van het intraveneuze anestheticum propofol.

In verschillende studies is aangetoond dat het intraveneus toedienen van medicatie een risicovol proces is waarin frequent fouten voorkomen die al dan niet tot patiëntschade leiden.2,3 Binnen het project ‘Veilige medische zorg’ (www.vmszorg.nl) is dit dan ook gekozen als een van de tien belangrijkste thema’s om de patiëntveiligheid te verhogen.4

Mogelijke fouten bij intraveneuze medicatie

Fouten rond het toedienen van intraveneuze medicatie kunnen voortkomen uit twee processtappen: het klaarmaken van de medicatie en het toedienen ervan.5,6 Dit is schematisch weergegeven in de figuur. De bovenste twee kwadranten geven de intrinsieke eigenschappen van het toegediende geneesmiddel en die van de…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Apotheek, divisie Laboratoria en Apotheek: Drs. P.C.W. Meulenhoff, drs. E.M.L. van Reij, prof.dr. T.C.G. Egberts, apothekers.

Contact drs. P.C.W. Meulenhoff (w.meulenhoff@umcutrecht.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 7 januari 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties