Samenvatting
- Pasgeborenen zijn in hun eerste maanden kwetsbaar voor infecties.
- Het vaccineren van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor overdracht van antistoffen via de placenta, waardoor de pasgeborene zo goed mogelijk beschermd wordt.
- Maternale vaccinatie wordt al langer toegepast voor preventie van tetanus in ontwikkelingslanden, en voor preventie van kinkhoest en influenza in ontwikkelde landen, zoals de Verenigde Staten, Engeland en België. Deze vaccinaties geven de pasgeborene een goede bescherming, terwijl er tot nu toe geen aanwijzingen zijn voor nadelige effecten op de foetus of de zwangerschap.
- Op dit moment worden fase 3-trials uitgevoerd bij zwangere vrouwen naar maternale vaccinatie tegen groep B-streptokokken en respiratoir syncytieel virus. Ook hierbij zijn vooralsnog geen risico’s voor moeder of kind gevonden.
- Recent adviseerde de Gezondheidsraad om alle zwangere vrouwen in Nederland tegen kinkhoest te vaccineren binnen een vaccinatieprogramma.
- In dit artikel geven we een overzicht van de effectiviteit, veiligheid en praktische aspecten van maternale vaccinatie.
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D411
Reacties