Implicaties van een totale laryngectomie

Illustratie van de luchtpijp
M. Matthijs Fockens
Fennetta A. van der Scheer
Simone E.J. Eerenstein
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D7676
Abstract

Beste collega’s,

In dit artikel bespreken we de revalidatie en potentiële complicaties bij patiënten die een totale laryngectomie hebben ondergaan. De zorg voor deze patiënten kent specifieke aandachtspunten. Dat laten we zien aan de hand van drie voorbeelden.

Door een totale laryngectomie veranderen de anatomie en fysiologie van het hoofd-halsgebied. Dat vereist kennis van specifieke aandachtspunten bij de zorgverleners die patiënten behandelen na een laryngectomie (gelaryngectomeerden of ‘stembandlozen’ genoemd). Omdat de meeste gelaryngectomeerden bij meer zorgverleners dan alleen de kno-arts onder behandeling zijn, is het van belang dat ook zorgverleners in andere disciplines van deze aandachtspunten op de hoogte zijn wanneer een gelaryngectomeerde patiënt op het spreekuur, de afdeling of de SEH komt.

Ziektegeschiedenissen

Patiënt A, een 57-jarige man, onderging een totale laryngectomie vanwege een supraglottisch larynxcarcinoom. Tijdens de postoperatieve radiotherapie kreeg hij last van korsten in…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie VUmc, afd. Keel-, Neus-, Oorheelkunde en Hoofd-halschirurgie, Amsterdam: drs. M.M. Fockens en dr. S.E.J. Eerenstein, kno-artsen en hoofd-halschirurgen; drs. F.A. van der Scheer, logopedist.

Contact M.M. Fockens (m.m.fockens@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
M. Matthijs Fockens ICMJE-formulier
Fennetta A. van der Scheer ICMJE-formulier
Simone E.J. Eerenstein ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Oncologie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties