Hij ziet hoeveel stress gedetineerden ervaren, hoe hun leven overhoop ligt en hoe ze worstelen met psychische problemen of verslaving. Martijn Ruiten over zijn werk als justitieel geneeskundige: ‘Ze kunnen je vertrouwen. Dat vind ik mooi.’
Het ziet eruit als verwacht: grote hoekige bakstenen gebouwen met aan de rand van het dak prikkeldraad en her en der schijnwerpers. Justitieel geneeskundige Martijn Ruiten stapt opgewekt door de beveiligingspoortjes en wenst de bewakers een goedemorgen. Op zijn gemak loopt hij met zijn dokterstas door verschillende gangen met camera’s en beveiligde deuren naar zijn plek van bestemming: de medische dienst van de penitentiaire inrichting in Leeuwarden.
In deze gevangenis zitten 284 mannelijke gedetineerden; een deel zit er zijn straf uit, de rest wacht nog op het oordeel van de rechter. Voor medische zorg kunnen ze allemaal terecht bij…
Belang
Mooi interview met collega Ruiten over zijn werk als justitieel geneeskundige in de PI, aan de vaak bijzondere, en soms juist heel normale, groep patiënten daar binnen. Mooi inkijkje in deze wereld, die voor veel collega’s buiten het zicht afspeelt. Ook fijn dat hij een lans breekt voor betere nazorg na detentie. Alleen jammer van de sneer naar mijn vakgroep (forensische geneeskunde), waarin hij beweert dat de medische arrestantenzorg toch echt thuishoort bij huisartsen ipv bij de forensisch artsen. Argumenten hiervoor worden niet gegeven behalve ‘…omdat het huisartsgeneeskundige zorg plus is’ en dat er een tekort aan forensisch artsen zou zijn (huisartsen en justitieel geneeskundigen zijn er wel in overvloed?). De (financiële) belangen zijn echter wel heel duidelijk als deze uitspraak wordt de gedaan door de medisch directeur van MedTzorg. Een commerciële partij opererend in nagenoeg dezelfde sector en de activiteiten graag uitbreidt.