Hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC) bij patiënten met pseudomyxoma peritonei of peritoneummetastasen van colorectaal carcinoom; gunstige eerste ervaringen in het Nederlands Kanker Instituut

Onderzoek
F.A.N. Zoetmulder
N. van der Vange
A.J. Witkamp
M.M. Kaag
H. Boot
J.H. Beijnen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1999;143:1863-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Toepassen van hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC) met mitomycine bij patiënten met peritonitis carcinomatosa.

Opzet

Descriptief.

Methode

Bij de HIPEC-behandeling worden na een uitgebreide cytoreductieve operatie met behulp van een spoelsysteem de tumorresten op de peritoneale oppervlakken gedurende 90 min blootgesteld aan een hoge concentratie van een cytostaticum bij een intra-abdominale temperatuur van 40-42°C. De HIPEC-behandeling werd toegepast bij 24 patiënten met pseudomyxoma peritonei en bij 29 patiënten met peritonitis carcinomatosa van colorectale herkomst. De toxiciteit van verschillende doseringen van mitomycine tijdens HIPEC-behandeling werd in het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI/AvL) bepaald bij 26 patiënten: 15 mg/m2 (n = 8), 25 mg/m2 (n = 3), 35 mg/m2 (n = 7) en 40 mg/m2 (n = 8).

Resultaten

De tolerantiegrens voor toediening van mitomycine tijdens HIPEC lag bij een dosering van 35 mg/m2; bij 40 mg/m2 trad onacceptabele toxiciteit op. Bij verdere behandelingen werd 35 mg/m2 aangehouden. Onder de patiënten met pseudomyxoma peritonei traden bij 8 ernstige complicaties op, bij 2 met dodelijke afloop. Na een mediane follow-up van 12 maanden waren 21 patiënten in leven van wie 18 zonder ziekte. Van de patiënten met peritonitis carcinomatosa van colorectale herkomst overleed 1 patiënt aan complicaties van de ingreep. Na een mediane follow-up van 18 maanden waren nog 18 patiënten in leven, van wie 11 ziektevrij. De actuariële 2-jaarsoverleving bedroeg 59.

Conclusie

In het NKI/AvL wordt de HIPEC-methode bij pseudomyxoma peritonei als behandeling van keuze beschouwd. Bij peritonitis carcinomatosa van colorectale origine zijn de eerste ervaringen hoopgevend, maar worden de resultaten van verder gerandomiseerd onderzoek afgewacht.

Auteursinformatie

Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

Afd. Oncologische Chirurgie: dr.F.A.N.Zoetmulder, chirurg; A.J.Witkamp, assistent-geneeskundige.

Afd. Oncologische Gynaecologie: mw.dr.N.van der Vange, gynaecoloog.

Afd. Anesthesiologie: mw.M.M.Kaag, anesthesioloog.

Afd. Medische Oncologie: dr.H.Boot, gastro-enteroloog.

Apotheek Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis/Slotervaart Ziekenhuis.

Prof.dr.J.H.Beijnen, apotheker.

Contact dr.F.A.N.Zoetmulder

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties