Hyperglykemische ontregeling bij kinderen en adolescenten

Klinische praktijk
Dick Mul
Caroline R. Meijer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5185
Abstract

Samenvatting

  • Recent verscheen een nieuwe richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) voor de behandeling van diabetische ketoacidose (DKA) en hyperglykemisch hyperosmolair syndroom (HHS).

  • DKA wordt gekenmerkt door hyperglykemie, ketose en acidose. Cerebraal oedeem is een gevreesde, levensbedreigende complicatie van DKA.

  • HHS wordt gekenmerkt door hyperglykemie, hyperosmolaliteit, ernstige dehydratie en geen of geringe ketonenproductie. Multi-orgaanfalen, rabdomyolyse en trombose zijn de meest voorkomende complicaties.

  • De NVK-richtlijn maakt onderscheid tussen de behandeling van DKA en HHS, in tegenstelling tot de concept-richtlijn van Nederlandse Internisten Vereniging over diabetische ontregeling.

  • Bij DKA moet rehydratie en metabole correctie langzaam en voorzichtig gebeuren om cerebraal oedeem te voorkómen. Het gebruik van hypotone vloeistoffen wordt afgeraden. Correctie van hyperglykemie is van secundair belang en insuline moet in een lage dosering worden gestart.

  • Bij kinderen met HHS is correctie van intravasculaire ondervulling de belangrijkste behandeling. Als bij adequate vochttherapie de glucosewaarden onvoldoende dalen, moet toediening van insuline worden overwogen.

Auteursinformatie

Haga Ziekenhuis, locatie Juliana Kinderziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Den Haag.

Contact Dr. D. Mul, kinderarts-endocrinoloog; drs. C.R. Meijer, aios kindergeneeskunde

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: formulieren met een belangenverklaring van de auteurs zijn beschikbaar bij dit artikel op www.ntvg.nl (zoeken op A5185; klik op ‘Belangenverstrengeling’).
Aanvaard op 28 augustus 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Dick Mul ICMJE-formulier
Caroline R. Meijer ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties