In hoeverre weerspiegelt de eGFR de nierfunctie?

Tekening van een nier
Robin W.M. Vernooij
Lotte Kaasenbrood
Femke Kaasenbrood
Saskia Haitjema
Maarten B. Rookmaaker
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8065
Abstract

Beste collega’s,

In dit artikel bespreken we de interpretatie van de geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR). Je mag deze veelgebruikte maat niet gelijkstellen aan ‘de nierfunctie’. Wat zegt de eGFR dan wél?

De geschatte glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR) wordt veel gebruikt als overkoepelende maat voor de nierfunctie. Door de veelheid aan functies van de nier is het echter niet mogelijk alle aspecten van nierfunctie in één waarde te vangen. Bij de interpretatie van de eGFR dient rekening gehouden te worden met de klinische context. Dat laten we zien aan de hand van vier voorbeelden uit de praktijk. Anders dan gebruikelijk in deze rubriek hebben we de casussen opgedeeld in twee delen. We geven in het eerste deel een klinische vraagstelling bij iedere patiënt. Daarna bespreken we in de beschouwing de beperkingen in de…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, afd. Nefrologie: dr. R.W.M. Vernooij, epidemioloog (tevens Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde en Centraal Diagnostisch Laboratorium); dr. L. Kaasenbrood, arts in opleiding tot internist-nefroloog; dr. M.B. Rookmaaker, internist-nefroloog; Centraal Diagnostisch Laboratorium: drs. S. Haitjema, basisarts (niet praktiserend) en onderzoeker. Huisartsenpraktijk Mariahoek, Utrecht: dr. F. Kaasenbrood, huisarts.

Contact M.B. Rookmaaker (m.rookmaaker@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Robin W.M. Vernooij ICMJE-formulier
Lotte Kaasenbrood ICMJE-formulier
Femke Kaasenbrood ICMJE-formulier
Saskia Haitjema ICMJE-formulier
Maarten B. Rookmaaker ICMJE-formulier
Het schatten van de glomerulaire filtratiesnelheid
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Sander
Streng

In de tabel bij het artikel "In hoeverre weerspiegelt de eGFR de nierfunctie?" [Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8065] staat vermeld dat een stijgende serumkreatininewaarde leidt tot een overschatting van de GFR. Dit is onjuist. Een stijgende serumkreatininewaarde leidt tot een daling van de eGFR. Wanneer deze stijging  van het kreatinine niet correct is  (bijvoorbeeld door een foutieve meting of, zoals in de tabel vermeld staat, een "niet-stabiele concentratie van kreatinine in het serum"), dan is de eGFR op dat moment dus vals verlaagd. Dit betekent dus een onderschatting van de GFR en niet een overschatting. 

Sander Streng, klinisch chemicus, Bernhoven

Dank voor het kritisch lezen van het artikel. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen een foutieve laboratorium meting en een daadwerkelijk snel stijgende kreatinineconcentratie. Als door een foutieve laboratorium meting de gegeven kreatinineconcentratie hoger is dan de werkelijke kreatinineconcentratie dan is de berekende eGFR natuurlijk een onderschatting van de werkelijke nierfunctie. Echter, bij een daadwerkelijk snel (uren tot dagen) stijgende kreatinineconcentratie, loopt de dalende eGFR achter op de werkelijke nierfunctie. In dat geval is dus sprake van een overschatting van de werkelijke nierfunctie.

Maarten B Rookmaaker, internist-nefroloog