Hoe de overheid coronabeleid overbracht aan burgers

Illustratie van laptop met mensen als toetsen
Jop de Vrieze
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2025;169:C5788

Tijdens de coronapandemie legde de overheid haar beleid actief uit aan het publiek. Hoe kwam het dat ze de burger steeds minder mee wist te krijgen? En welke communicatielessen zijn er te trekken voor een volgende volksgezondheidscrisis?

Het is 21 februari 2020 en Aura Timen stapt met een goed gevoel in de trein op station Amsterdam Centraal. Timen, op dat moment hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM, heeft die avond een lezing gegeven tijdens een bijeenkomst bij de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen (KNAW). Onderwerp: ‘het nieuwe coronavirus’.

De zaal zat vol professoren en andere geïnteresseerden, veelal op leeftijd. Er heerste een ontspannen, zelfs lacherige sfeer. Timen, zelf arts maatschappij en gezondheid, heeft het handjevol Europese gevallen geduid en terughoudend geantwoord op de vraag of we ons in Nederland zorgen moeten maken. Tevreden gaat ze zitten in…

Auteursinformatie

Jop de Vrieze, freelancejournalist, schreef dit artikel in opdracht van de NTVG-redactie.

Contact Nieuwsredactie NTVG (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: Een ICMJE-formulier met de belangenverklaring van de auteur is online beschikbaar bij dit artikel.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Gratis dit artikel lezen?

Maak met twee klikken een gratis account aan

Heb je al een account of een abonnement? Inloggen