Samenvatting
Doel
Vergelijken van indicatoren voor effectiviteit en doelmatigheid van het bevolkingsonderzoek op baarmoederhalskanker in 2003 en in 1994, het laatste jaar vóór implementatie van belangrijke medisch-inhoudelijke en organisatorische wijzigingen in het landelijke bevolkingsonderzoek.
Opzet
Beschrijvend.
Methode
Uit het Pathologisch-Anatomisch Landelijk Geautomatiseerd Archief (PALGA) werden alle gegevens geselecteerd over uitstrijkjes die waren gemaakt in 1994 en 2003, alsmede de daaropvolgende cytologische en histologische onderzoeksgegevens tot april 2004. Voor het berekenen van de 5-jaarsdekkingsgraad werd het aantal vrouwen dat een uitstrijkje had laten maken als teller genomen en het aantal vrouwen dat in die 5 jaar voor het bevolkingsonderzoek uitgenodigd werd als noemer.
Resultaten
De 5-jaarsdekkingsgraad in de leeftijdsgroep van 30-64 jaar nam toe van 69 in 1994 tot 77 in 2003. Het percentage bevolkingsonderzoeksuitstrijkjes waarbij een herhalingsadvies werd gegeven daalde van 10 tot 2. Het percentage tijdig opgevolgde herhalingsadviezen nam toe van 47 tot 86, het percentage directe verwijzingen bleef gelijk (rond 90). Screening buiten de doelleeftijdsgroep en screening met een te kort interval toonden een sterke reductie. Daardoor nam, ondanks de hogere dekkingsgraad, het totale aantal uitstrijkjes af.
Conclusie
De herziening van het bevolkingsonderzoek in 1996 ten aanzien van deelname aan cervixscreening, het aantal vervolgadviezen, opvolging van vervolgadviezen en screeningsactiviteiten buiten de doelgroep gingen gepaard met aanzienlijke verbeteringen overeenkomstig de doelstelling van de herziening. De eventuele gevolgen voor de effectiviteit van het bevolkingsonderzoek (reductie van sterfte aan baarmoederhalskanker) zullen de komende jaren vastgesteld kunnen worden.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1288-94
Reacties