Onlangs is door de Voedingsraad een advies inzake speciale voedingsmiddelen voor diabetici uitgebracht aan de staatssecretarissen van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.1 Aanleiding voor dit advies vormde een aanvraag van beide bewindslieden waarin de Voedingsraad onder meer werd verzocht aan te geven of er voedingsmiddelen zijn die in het bijzonder nuttig zijn als onderdeel van de voeding van diabetici en zodoende de aanduiding ‘voor diabetici’ of een variant hierop zouden kunnen dragen. De Europese Gemeenschap (EG) heeft een richtlijn inzake voor bijzondere voeding bestemde voedingsmiddelen, waarin bepalingen zijn opgenomen voor onder andere zuigelingenvoeding, dieetvoeding voor medisch gebruik, glutenvrije en natriumarme voedingsmiddelen. In deze richtlijn is ook opgenomen de categorie produkten voor personen met verstoorde glucosestofwisseling (diabetici). Voor deze categorie is de EG voornemens nadere regels op te stellen. Het standpunt van de Voedingsraad inzake deze speciale voedingsmiddelen voor diabetici zou een bijdrage kunnen leveren…
Hebben speciaal voor diabetici bestemde voedingsmiddelen een gezondheidskundig nut?
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:757-9
Reacties