artikel
Er is veel mis bij preventieve geboortezorg meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). En deze keer gaat het eens een keer niet over ruziënde gynaecologen en verloskundigen maar over de gebrekkige preventie. Te veel zwangeren roken, drinken, leven ongezond of begrijpen de informatie niet. 1 op de 10 Nederlanders is ongeletterd. Heb ik wat gemist? Zijn verloskundigen en gynaecologen opeens verantwoordelijk voor het terugdringen van analfabetisme? De overheid gaat wel heel ver in het afstoten van haar taken. De media besteden ruim aandacht aan het rapport ‘Mogelijkheden voor verbetering geboortezorg nog onvolledig benut’ van de Inspectie. Jammer dat in de berichtgeving geen enkele journalistieke nieuwsgierigheid te bespeuren valt, want er valt veel op af te dingen.
Samenvattend sterven er te veel baby’s in de buik en wordt er altijd nog niet genoeg gedaan aan preventie en zorg aan risicogroepen. Ik deel de mening dat er niet genoeg aan preventie wordt gedaan. Maar daarvoor moet de overheid eerst eens de hand in eigen boezem steken. Denkt men bij de Inspectie nu werkelijk dat een verloskundige in een zwangerschap die 9 maanden duurt het risicoprofiel van de moeder dat in 20 jaar is opgebouwd kan veranderen? Vrouwen kan leren lezen? En wie gaf hier ook alweer het goede voorbeeld met een goed antirookbeleid en het gedogen in kleine cafe’s? Een gezond kind begint niet in de baarmoeder zoals in het rapport staat. Dat begint bij een gezonde moeder die niet te dik is, niet rookt, verstandig is en nog een heleboel andere zaken waarop de verloskundige geen enkele invloed heeft. En is het nu echt zo dat er te veel baby’s sterven in de buik? Wie zegt dat en wat is te veel? Is het overlijden van een veel te klein kind dat na 25 weken met multipele handicaps wordt geboren niet soms te prefereren. Want, in die perinatale sterfte tellen wij ook de hele kleine kindertjes die sterven na een zwangerschapsduur van 25 weken. Hoe het precies zit met die perinatale sterfte en onze plek op de ranglijstjes leest u in het stuk van Mohangoo (A6675).
We doen het helemaal niet slecht. Vos en collega’s geven in hun commentaar (A7594) aan dat perinatale sterfte sterk wordt bepaald door etnische herkomst en sociaal-economische status. Alle bezwaren die er zijn tegen het ziekenhuissterftecijfer gelden ook hier: trek er dus vooral geen conclusies uit over de kwaliteit van zorg. Ik denk dat we trots moeten zijn op onze verloskunde en een compliment van de IGZ was meer op zijn plaats geweest dan deze ongefundeerde misplaatste standjes.
Reacties