Rectificatie
Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:
Per abuis ontbrak ‘baarmoeder’ in de voetnoot bij de tabel. Het artikel bevat nu de correcte tabel.
Samenvatting
- Bij ongeveer 5% van de patiënten met kanker zijn kiembaanmutaties een belangrijke oorzaak van de ziekte, en is dus sprake van een erfelijke aanleg.
- Wanneer bij een patiënt met kanker een erfelijke aanleg wordt aangetoond heeft dit consequenties voor de behandeling en de follow-up, en voor familieleden die drager kunnen zijn.
- Op dit moment zijn er belangrijke ontwikkelingen op het gebied van erfelijkheidsonderzoek gaande: DNA-onderzoek kan steeds breder worden ingezet door het gebruik van zogenoemde ‘genpanels’ en steeds vaker wordt screenend onderzoek verricht naar somatische mutaties in tumorweefsel ten behoeve van behandelkeuzes.
- Ook zullen behandelaars steeds vaker zelf DNA-onderzoek aanvragen (‘mainstreaming’).
- Mainstreaming van genetische diagnostiek bij kankerpatiënten kan ervoor zorgen dat dit onderzoek laagdrempelig en tijdig beschikbaar is, zodat de uitkomsten ervan meegenomen kunnen worden in het behandeltraject.
- Voor een succesvolle en veilige implementatie van mainstreaming-projecten zijn de volgende zaken van belang: voorlichtingsmateriaal voor patiënten, training van zorgverleners, betrokkenheid van patiëntenverenigingen en korte lijnen tussen de klinisch geneticus en de behandelend medisch specialist.
Reacties