Is fundusfotografie zinvol bij de screening op diabetische retinopathie bij patiënten met diabetes mellitus type II?

Onderzoek
S. Verhoeven
E. van Ballegooie
H. Crijns
H.A. Hylkema
A.A. Loeve
A.F. Casparie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:1713-7
Abstract

Samenvatting

Doel

De waarde van screening met fundusfotografie vaststellen voor het opsporen van fundusafwijkingen bij patiënten met diabetes mellitus type II.

Opzet

Prospectief.

Plaats

Huisartspraktijken in de regio Zwolle.

Methode

Van 650 patiënten, afkomstig uit 50 huisartspraktijken, werden in een ziekenhuis 1300 fundusfoto's gemaakt in mydriasis met behulp van een Canon C.3-45 NM Camera. Van deze 650 werden 215 patiënten, eveneens na pupilverwijding, door een ervaren oogarts funduscopisch beoordeeld. Er werd vanuit gegaan dat iedere niet beoordeelbare fundusfoto en (of) het vóórkomen van enige aanwijzing voor retinopathie alsnog tot verwijzing naar de oogarts leiden. In 13 deelnemende praktijken, waarin met maximale inzet werd verwezen, werden de gegevens van de patiënten die niet konden of wilden meedoen, nagetrokken.

Resultaten

Van de in totaal 1300 foto's was 16 (208) nauwelijks of helemaal niet te beoordelen. De overeenstemming tussen funduscopie en fundusfotografie, bepaald bij 215 patiënten, was met kappa uitgedrukt 0,41. De overeenstemming in het advies naar aanleiding van fundusfoto en van funduscopie was 0,50: met de fundusfoto werd geen enkel spoedgeval gemist, de fundusfoto gaf eerder alarmering en in slechts 8215 gevallen werd de ernst van de retinopathie onderschat. Screening met fundusfotografie was niet goedkoper, omdat 71215 patiënten naar de oogarts werden verwezen. Bij de andere 144215 patiënten kon echter met fotografie worden volstaan, hetgeen een ontlasting voor de oogarts betekent. Van 168420 patiënten die niet aan de fundusfotografie deelnamen was 69 al onder controle bij de oogarts of te immobiel voor onderzoek.

Conclusie

Fundusfotografie is bij diabetes mellitus type II voor screening op retinopathie gelijkwaardig aan funduscopische opsporing door een oogarts. Financieel voordeel levert het echter niet op, wel een ontlasting voor de oogarts.

Auteursinformatie

Dr.S.Verhoeven, huisarts, Elburgerweg 5, 8181 EM Heerde.

Ziekenhuis De Weezenlanden, Zwolle.

Afd. Interne Geneeskunde: dr.E.van Ballegooie, internist.

Afd. Oogheelkunde: dr.H.A.Hylkema, oogarts.

Erasmus Universiteit, Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg, Rotterdam.

Drs.H.Crijns, econoom; A.A.Loeve, gezondheidswetenschapper; prof.dr.A.F.Casparie, internist.

Contact dr.S.Verhoeven

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties