Foliumzuurverrijking: zowel preventie als bevordering van kanker

Klinische praktijk
J. Kloosterman
N. de Jong
C.J.M. Rompelberg
H.J. van Kranen
E. Kampman
M.C. Ocké
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1443-8
Abstract

Samenvatting

- In veel landen wordt foliumzuur toegevoegd aan voedingsmiddelen ter voorkoming van neuraalbuisdefecten. Daarnaast worden gunstige effecten op kanker, hart- en vaatziekten en dementie verondersteld.

- Foliumzuurverrijking is in Nederland niet toegestaan; wel is het mogelijk om ontheffing van dit verbod aan te vragen.

- Behalve gunstige effecten kunnen er ook ongewenste effecten optreden, zoals maskering van vitamine B12-deficiëntie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat foliumzuurinname bij proefdier en mens tot progressie van bestaande tumoren zou kunnen leiden. Bovendien bestaat de hypothese dat verrijking met foliumzuur via genetische selectie eveneens tot ongewenste effecten op kanker kan leiden.

- Gezien de hoge prevalentie van kanker is het van belang dat de kans op deze ongewenste effecten wordt meegewogen in de Nederlandse discussie over voor- en nadelen van foliumzuurverrijking.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1443-8

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Centrum voor Voeding en Gezondheid: mw.ir.J.Kloosterman, mw.dr.ir.N.de Jong en mw.dr.ir.M.C.Ocké, voedingskundigen en epidemiologen; mw.dr.C.J.M.Rompelberg, toxicoloog.

Laboratorium voor Toxicologie, Pathologie en Genetica: hr.dr.ing.H.J.van Kranen, moleculair bioloog.

Wageningen Universteit, afd. Humane Voeding, departement Agrotechnologie en Voedingswetenschap, Wageningen.

Mw.dr.ir.E.Kampman, epidemioloog.

Contact mw.ir.J.Kloosterman (janneke.kloosterman@rivm.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties