Euthanasie bij gevorderde dementie: wilsverklaring is wel nuttig

Klinische praktijk
Henri Wijsbek
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6440
Abstract

‘Misschien wel erger dan kanker’, noemde Bert Keizer onlangs dementie.1 Kanker heeft een duidelijk begin, midden en eind, maar dementie is een sluipend depersonalisatieproces dat doorgaat tot van de patiënt alleen nog een radeloze stakker overblijft. Een stakker die ondraaglijk kan lijden, al kan hij dat niet langer duidelijk verwoorden. Bij vergevorderde dementie staan we volgens Keizer machteloos, want een ethisch gevoel verbiedt hem euthanasie toe te passen op een patiënt die niet weet wat hem overkomt.

‘Laten artsen hiermee hun patiënten niet in de kou staan?’, vroegen Van der Gaag, Wigersma en Draijer zich onlangs af in de Volkskrant en hun antwoord luidde: ‘Nee, want een arts die geen euthanasie uitvoert, zal nog steeds het lijden van zijn patiënt verzachten.’2 Hoe dat dan moest, vertelden ze er niet bij. Dan is Keizer eerlijker: alles wat artsen dan kunnen doen, is hopen op een longontsteking waaraan de patiënt…

Auteursinformatie

Universiteit van Amsterdam, afd. Wijsbegeerte, Amsterdam.

Contact Dr. H. Wijsbek, postdoctoraal onderzoeker (h.w.j.m.wijsbek@uva.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: de auteur is lid van een 'regionale toetsingscommissie euthanasie' en hij ontving onderzoeksubsidies van NWO en ZonMw.
Aanvaard op 15 mei 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Henri Wijsbek ICMJE-formulier
Euthanasie bij gevorderde dementie: een morele onmogelijkheid
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Dementie
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties