Wanneer moet je aan endometriose denken?

Endometriose, je gaat het pas zien als je het doorhebt

Illustratie van vrouwelijke geslachtsorganen me gezwellen erop
Ellen R. Klinkert
Eefje J. Oude Lohuis
Karin van der Tuuk
Marjoleine D. Louwerse
Astrid E.P. Cantineau
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7549
Abstract

Beste collega’s,

In deze klinische les gaan we het hebben over endometriose. Een op de tien vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft endometrioseklachten. Toch is dit voor velen nog steeds een onbekend ziektebeeld, dat zich zeer divers kan presenteren. Wanneer moet je aan endometriose denken?

Als een vrouw medische hulp zoekt voor haar klachten, ontbreekt endometriose vaak in de differentiaaldiagnose. Daardoor krijgen vrouwen met endometriose aanvankelijk niet de juiste behandeling. Aan de hand van drie ziektegeschiedenissen van vrouwen in verschillende levensfasen laten we zien wanneer je aan endometriose moet denken.

Patiënt A, een 16-jarige scholiere, bezoekt de huisarts in verband met continue buikpijn sinds acht maanden. Op een echo van de boven- en onderbuik worden geen afwijkingen gezien. Coeliakie en een infectie met Helicobacter pylori worden uitgesloten. Omdat de klachten persisteren en gepaard gaan met misselijkheid en schoolverzuim, verwijst de huisarts haar naar de kinderarts.

De kinderarts laat een CT-scan maken, die niet afwijkend is. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een chronische inflammatoire darmziekte. De kinderarts concludeert dat de klachten goed kunnen passen bij een prikkelbaredarmsyndroom. De moeder vraagt of het ook endometriose kan zijn, maar deze vraag kan de kinderarts niet goed beantwoorden…

Auteursinformatie

UMC Groningen, afd. Obstetrie en Gynaecologie, Groningen: dr. E.R. Klinkert, drs. E.J. Oude Lohuis, dr. K. van der Tuuk, drs. M.D. Louwerse en dr. A.E.P. Cantineau, gynaecologen.

Contact E.R. Klinkert (e.r.klinkert@umcg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Ellen R. Klinkert ICMJE-formulier
Eefje J. Oude Lohuis ICMJE-formulier
Karin van der Tuuk ICMJE-formulier
Marjoleine D. Louwerse ICMJE-formulier
Astrid E.P. Cantineau ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Allereerst wil ik graag collega Klinkert et al complimenteren met hun mooie artikel waarin zij de awareness voor het ziektebeeld endometriose proberen te vergroten. Er worden praktische handvatten aangereikt teneinde meer tijdig een diagnose van endometriose te kunnen stellen. 

Niet alleen het onderkennen van typische klachten, maar ook juist het NIET herkennen van endometriose bij transvaginale echoscopie door eerstelijns echoscopisten, maar ook ANIOS, AIOS en gynaecologen zal voor een belangrijke mate bijdragen aan het diagnostisch delay.

Het herkennen van een typische endometriosecyste zal in veel gevallen niet het probleem zijn, maar indien dit juist ontbreekt zijn afwijkingen in het spectrum van endometriose bij gynaecologische echoscopie veel vaker subtieler en lastiger te herkennen. De basis gynaecologische echoscopie waarbij alleen globaal de uterus en adnexa worden beoordeeld zal veelal niet toereikend zijn in het vaststellen van endometriose in patiënten die zich presenteren met cyclische onderbuikspijn, chronische bekkenpijn, dysmenorroe, dysurie, dyschezie, diepe dyspareunie en/of subfertiliteit. 

We zullen meer en meer het dynamische aspect van transvaginale echoscopie moeten gaan gebruiken om het bijvoorbeeld het “slidign-sign” te kunnen beoordelen (1). We moeten meer specifiek pijnpunten leren beschrijven en zullen meer actief op zoek moeten gaan naar diep infiltrerende endometriose op de voor ons bekende voorkeurslokalisaties. Hiervoor zal de echoprobe vaker gepositioneerd moeten gaan worden in de posterieure vaginale fornix, zodat de torus uteri, sacrouteriene banden, de muscularis van het rectum en het cavum Douglasi goed beoordeeld kunnen worden. Het IDEA consortium heeft op fraaie wijze een 4-staps benadering gepubliceerd in het herkennen van endometriose bij transvaginale echoscopie (2).

Niet alleen het juist herkennen van endometriose bij transvaginale echoscopie, maar ook een correcte “mapping”  en/of beschrijving van de uitgebreidheid van deze ziekte zal bijdragen aan een juiste triage van patiënten naar level 1 of 2 endometriose expertise centra (Kwaliteitsnorm Expertisecentra Endometriose). Dit is zeker van toepassing indien een operatieve behandeling van endometriose geïndiceerd is. De operatieve behandeling van diep geïnfiltreerde endometriose vraagt namelijk specifieke expertise (Kwaliteitsnorm Expertisecentra Endometriose)

Ik zou dan ook een lans willen breken voor meer aandacht voor gynaecologische echoscopie in de basisopleiding tot gynaecoloog. In Nederland is er denk ik voldoende ruimte om meer vormen van nascholing te kunnen aanbieden in de vorm van e-learnings/webinars/hands-on trainingen/echosimulatoren en/of echocursus voor eenieder die zich verder wil verdiepen in de gynaecologische echoscopie, en meer specifiek in het vaststellen van endometriose. Endometriose; je gaat het pas zien, als je weet wat je moet zien! 

J. Kaijser, gynaecoloog, Ikazia ziekenhuis Rotterdam
Literatuur
  1. Prediction of pouch of Douglas obliteration in women with suspected endometriosis using a new real-time dynamic transvaginal ultrasound technique: the sliding sign. Reid S, Lu C, Casikar I, Reid G, Abbott J, Cario G, Chou D, Kowalski D, Cooper M, Condous G. Ultrasound Obstet Gynecol 2013;41(6):685-91
  2. Systematic approach to sonographic evaluation of the pelvis in women with suspected endometriosis, including terms, definitions and measurements: a consensus opinion from the International Deep Endometriosis Analysis (IDEA) group. Guerriero S, Condous G, van den Bosch T, Valentin L, Leone FP, Van Schoubroeck D, Exacoustos C, Installé AJ, Martins WP, Abrao MS, Hudelist G, Bazot M, Alcazar JL, Gonçalves MO, Pascual MA, Ajossa S, Savelli L, Dunham R, Reid S, Menakaya U, Bourne T, Ferrero S, Leon M, Bignardi T, Holland T, Jurkovic D, Benacerraf B, Osuga Y, Somigliana E, Timmerman D. Ultrasound Obstet Gynecol 2016;48(3):318-32.