Een veelbelovend alternatief voor weeënregistratie

Elektrohysterografie

Klinische praktijk
Marion W.C. Vlemminx
Hinke de Lau
Rik Vullings
Chris H.L. Peters
S.G. (Guid) Oei
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8535
Abstract

Bijdragen in de rubriek Nieuwe technieken gaan over technische mogelijkheden binnen de geneeskunde die nieuw zijn, zodat er nog niet veel bewijs is, maar waarbij de beschikbare feiten toch zo interessant zijn, dat lezers de informatie nuttig zullen vinden. Of de beschreven technieken na verder onderzoek uiteindelijk tot de gangbare medische praktijk zullen gaan behoren, zal moeten blijken.

Samenvatting

Weeënregistratie met een externe tocodynamometer kan problematisch of zelfs onmogelijk zijn en een invasieve intra-uteriene druklijn kent zeldzame doch ernstige complicaties. Sinds kort is een non-invasief alternatief beschikbaar: elektrohysterografie (EHG). Deze techniek zet de elektrische activiteit van de baarmoederspier tijdens de baring om in een leesbaar tocogram. Het EHG-signaal heeft een sterke correlatie met de intra-uteriene druk en is nauwkeuriger gebleken dan de externe tocodynamometer. EHG is geschikt voor barende vrouwen waarbij de externe tocodynamometer geen adequaat tocogram registreert. In de klinische praktijk blijkt bovendien dat EHG een meer gedetailleerde weergave van de baarmoederactiviteit geeft. Hypertonie of ongeorganiseerde elektrische activiteit kan hierdoor mogelijk sneller worden opgemerkt. De kwaliteit van het EHG-signaal is echter wel afhankelijk van een goede huidpreparatie en de juiste positionering van de elektroden op de buikwand van de zwangere vrouw. Dankzij dit non-invasieve alternatief voor weeënregistratie is het niet meer nodig om een afweging tussen veiligheid en nauwkeurigheid te maken.

Auteursinformatie

Máxima Medisch Centrum, afd. Gynaecologie en Obstetrie, Veldhoven.

Drs. M.W.C. Vlemminx, aios gynaecologie en obstetrie; drs. H. de Lau, arts-onderzoeker

gynaecologie en obstetrie; prof.dr. S.G. Oei, gynaecoloog-perinatoloog (tevens: Faculteit Electrical Engineering, Eindhoven).

Technische Universiteit van Eindhoven, Faculteit Electrical Engineering, Signal Processing Systems groep, Eindhoven.

Dr.ir. R. Vullings, universitair docent.

Jeroen Bosch Ziekenhuis, afd. MICT, ’s Hertogenbosch.

Dr.ir. C.H.L. Peters, klinisch fysicus.

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: dr.ir. R. Vullings en dr.ir. C.H.L. Peters zijn medeoprichters van Nemo Healthcare BV, Eindhoven. ICMJE-formulieren zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Marion W.C. Vlemminx ICMJE-formulier
Hinke de Lau ICMJE-formulier
Rik Vullings ICMJE-formulier
Chris H.L. Peters ICMJE-formulier
S.G. (Guid) Oei ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

  1. Met belangstelling heb ik kennis genomen van bovenstaand artikel, met name daar het was geplaatst in de rubriek "nieuwe technieken". 

Deze techniek is echter ,ook niet in ons eigen land, alles behalve nieuw.Vanuit het OLVG in Amsterdam publiceerden G. Wolfs e.a reeds in 1970 het eerste artikel over deze techniek, gevolgd door publicaties in 1971 en 1979.Een eenvoudige zoekopdracht in Pubmed had zowel de redactie als de auteurs voor deze omissie kunnen behoeden. De bewerking van het geregistreerde signaal is nu weliswaar meer geavanceerd, maar nieuw is de techniek allerminst.

Jelte de Haan

Wolfs G, Rottinghuis H: Electrical and mechanical activity of the human uterus during labor. Arch Gynakol 1970: 208, 373-385

Wolfs G, van Leeuwen M, Rottinghuis H, Boeles JT: An electromyographic study of the human uterus during labor. Obstet Gynecol 1971,37:241-246

Wolfs GM, van Leeuwen M: Electromyographic observations on the human uterus during labour. Acta Obstet Gynecol Scan Suppl 1979, 90: 1-61