Rectificatie
Erratum
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D955
Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:
In het onderschrift bij figuur 3 is de legenda voor de interventie- en controlegroep omgedraaid.
Hieronder staat de juiste figuur met onderschrift.
Samenvatting
Doel
Beoordelen van het effect van de ‘Ziektelastmeter COPD’ op de ziektespecifieke kwaliteit van leven bij patiënten met COPD.
Opzet
Clustergerandomiseerde gecontroleerde trial.
Methode
Dit betrof een onderzoek in 39 Nederlandse huisartsenpraktijken en 17 ziekenhuizen bij 357 patiënten met COPD (postbronchodilatoire FEV1/FVC-ratio: < 0,7) van 40 jaar of ouder. We randomiseerden zorgverleners tussen een interventie- en controlegroep, waarbij patiënten uit de interventiegroep behandeld werden met behulp van de ‘Ziektelastmeter COPD’. Dit innovatieve instrument bestaat uit een korte gevalideerde vragenlijst en een aantal objectieve parameters, die samen de integrale gezondheidstoestand visueel weergeven en via een behandelalgoritme leiden tot een individueel zorgplan. Patiënten uit de controlegroep ontvingen de gebruikelijke zorg. De primaire uitkomstmaat was het aantal patiënten met een klinisch relevante verbetering in ziektespecifieke kwaliteit van leven gemeten met de ‘St. George’s respiratory questionnaire’ (SGRQ) na een follow-upduur van 18 maanden. Secundaire uitkomstmaten waren onder andere de SGRQ-totaalscore en de ‘Patient assessment of chronic illness care’(PACIC)-score.
Resultaten
Na 18 maanden was er een statistisch significant en klinisch relevante toename in de SGRQ-score bij 49 patiënten (34%) in de interventiegroep en bij 33 patiënten (22%) in de controlegroep (oddsratio: 1,85; 95%-BI: 1,08-3,16). Patiënten in de interventiegroep ervoeren een hogere kwaliteit van zorg dan die in de controlegroep (verschil in PACIC-score: 0,32; 95%-BI: 0,14-0,50).
Conclusie
Gebruik van de ‘Ziektelastmeter COPD’ resulteert in een hogere ziektespecifieke kwaliteit van leven en hogere kwaliteit van zorg voor COPD-patiënten. Dit instrument kan een veelbelovende bijdrage leveren aan de dagelijkse COPD-zorg. We adviseren deze studie te repliceren, zo mogelijk in de buitenlandse gezondheidszorg.
Reacties