Eerste ervaringen met thuiszorg voor peritoneale dialyse door de wijkverpleging

Onderzoek
D.M. Dukkers van Emden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:664-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan of en zo ja, onder welke voorwaarden, het haalbaar is om thuiszorg voor chronische ambulante peritoneale dialyse (CAPD) te laten uitvoeren door de wijkverpleging.

Opzet

Prospectief, beschrijvend onderzoek.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Amsterdam.

Methode

Dialyseafhankelijke patiënten die in aanmerking kwamen voor CAPD maar de behandeling niet (geheel) zelfstandig konden uitvoeren, kregen hulp van de wijkverpleging. De wijkverpleegkundigen kregen vooraf een training en werden tijdens de uitvoering ondersteund door dialyseverpleegkundigen met telefonische consultatie. Tijdens de onderzoeksperiode van december 1991 tot december 1992 werden elke 3 maanden klinische scorelijsten afgenomen bij de patiënten en vragenlijsten bij de hulpverleners en hielden de (wijk)verpleegkundigen een tijd- en kostenregistratie bij.

Resultaten

Tijdens de onderzoeksperiode werd aan 10 patiënten (gemiddelde leeftijd 74 jaar) in totaal 58 maanden thuiszorg verleend door 159 wijkverpleegkundigen van 5 kruisorganisaties. Drie patiënten overleden tijdens de onderzoeksperiode. Bij 5 patiënten werd de thuiszorg na de onderzoeksperiode voortgezet.

Conclusie

CAPD-thuiszorg door de wijkverpleging is uitvoerbaar onder de volgende condities: extra financiering, training van de wijkverpleging vooraf en ondersteuning door de tweede lijn tijdens de uitvoering.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Onderzoekscentrum 1e-2e lijn, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Mw.D.M.Dukkers van Emden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties