Samenvatting
Bij een 20-jarige vrouw met een uterus didelphys ontstond na een sectio caesarea een vesico-uteriene fistel. De anamnese suggereerde een vesicovaginale fistel, doch vaginaal werden geen afwijkingen gevonden en bij de methyleenblauwtest kwam geen kleurstof uit de urineblaas in de vagina. Door een langs cystoscopische weg ingebrachte uretercatheter in de fistelopening kon het verloop van de fistel na inspuiten van röntgencontraststof worden aangetoond. Patiënte werd transperitoneaal geopereerd met interpositie van peritoneum tussen blaas en uterus.
(Geen onderwerp)
Gorinchem, april 1994,
Venema et al. beschrijven in hun interessante casuïstische mededeling een patiënte met een vesico-uteriene fistel opgetreden na een sectio caesarea (1994;578-80). In een klinische les werd eerder in dit tijdschrift een overzicht gegeven van 172 patiënten met een blaasfistel waarbij tweemaal een sectio caesarea als oorzakelijke factor kon worden aangewezen.1
Onlangs opereerden wij 2 patiënten met een vesico-uteriene fistel na sectio caesarea. Beiden hadden last van waterige fluor, één van hen alleen premenstrueel.
Beiden werden transperitoneaal, maar extravesicaal geopereerd. De blaas wordt daarbij van de uterus afgeprepareerd tot de fistel wordt bereikt en omsneden in blaas en uterus en daarna separaat gesloten. Het wondgebied is daar veel geringer dan wanneer transvesicaal wordt geopereerd. Bij onze patiënte met een speldeknopfistel, die alleen premenstrueel urine verloor, werd geen interpositie van omentum toegepast. Bij grotere fistels is dat wel aan te bevelen.
Haspels AA. ‘U moet er maar mee leren leven?’ Incontinentie door een blaasfistel. [LITREF JAARGANG="1976" PAGINA="129-32"]Ned Tijdschr Geneeskd 1976;120:129-32.[/LITREF]