Een meisje met een klapvoet

Wat is de diagnose?
Victoria I. Visser
Justus L. Groen
Willem Pondaag
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4220
Abstract
Download PDF

artikel

Casus

Een 12-jarig meisje kwam op de Spoedeisende Hulp vanwege een plotseling ontstane klapvoet. Een maand eerder had zij tijdens het rennen een stekende pijn in de rechter knie en kuit gevoeld. Bij neurologisch onderzoek was de kracht van de M. tibialis anterior graad 1 en die van de M. extensor hallucis longus graad 2. Ook was er sprake van hypesthesie tussen digiti 1 en 2. Bij palpatie van de knielholte gaf patiënte pijn aan, die uitstraalde naar de laterale zijde van de kuit. Echografie van de rechter knie toonde een polylobulaire, cysteuze afwijking die in nauwe relatie stond met de fibulakop. De MRI-scan toonde een cysteuze afwijking in de N. peroneus communis, die het beste paste bij een intraneurale ganglioncyste (figuur). Vanwege het vermoeden van een intraneurale ganglioncyste en het hoge risico op een blijvende klapvoet, besloten wij om patiënte te opereren. Peroperatief zagen wij een cyste in de N. peroneus communis en de afferente articulaire tak naar het proximale tibiofibulaire gewricht. Wij namen de ramus articularis van de N. peroneus door en draineerden gelatineuze vloeistof uit de cyste. 6 weken na de operatie waren de klachten van patiënte zo goed als verdwenen: de kracht van de M. tibialis anterior en de M. extensor hallucis longus was inmiddels graad 4 en de sensibiliteit was nagenoeg hersteld. Intraneurale ganglioncysten zijn goedaardige cysteuze afwijkingen in het epineurium van perifere zenuwen. Ze worden gevormd door een capsulair defect van een aangrenzend gewricht, waardoor gewrichtsvloeistof retrograad uittreedt langs het epineurium van de articulaire tak, uitbreidend tot in de betreffende hoofdzenuw. Hierdoor kan een perifere neuropathie ontstaan. Intraneurale ganglioncysten kunnen ontstaan door degeneratieve gewrichtsveranderingen, een direct trauma en mechanisch letsel. Om de diagnose ‘intraneurale ganglioncyste’ te kunnen stellen en de cyste adequaat te kunnen behandelen, is het essentieel om op de MRI-scan de afferente articulaire tak van de N. peroneus communis te identificeren.

Figuur
 
Figuur |  
T2-gewogen coronale MRI-opname van het rechter been van een 12-jarig meisje. Onder het kniegewricht is een cysteuze afwijking te zien.

Diagnose

Intraneurale ganglioncyste.

Auteursinformatie

LUMC, afd. Neurochirurgie, Leiden: drs. V.I. Visser, anios neurochirurgie (thans: Amsterdam UMC, locatie VUmc, afd. Neurochirurgie); dr. J.L. Groen en dr. W. Pondaag, neurochirurgen.

Contact V.I. Visser (vi.visser@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Drs. A. Navas Canete, skeletradioloog (LUMC, Leiden), beoordeelde de MRI-scan opnieuw en leverde een belangrijke bijdrage aan het vaststellen van de diagnose.

Auteur Belangenverstrengeling
Victoria I. Visser ICMJE-formulier
Justus L. Groen ICMJE-formulier
Willem Pondaag ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties