Casus
Een 71-jarige man werd opgevangen op de Spoedeisende Hulp na een hoogenergetisch trauma. Bij het primaire onderzoek waren er geen hemodynamische of neurologische afwijkingen. Vanwege een pijnlijke sternumfractuur kreeg hij epidurale anesthesie met lidocaïne/bupivacaïne. Na enkele uren ging patiënt plots klinisch achteruit. Zijn bewustzijn was verminderd en de perifere zuurstofsaturatie was gedaald naar 85% ondanks toediening van zuurstof 15 l/min. Bij het secundaire onderzoek viel een grauw-blauwe verkleuring van het gezicht en de borst op. Arterieel verkregen bloed was zwart en had een methemoglobinepercentage van 69 (figuur a). We staakten direct de epidurale anesthesie en dienden methyleenblauw 2 ml/kg…
Had lidocaïne niet prilocaïne moeten zijn?
Geachte Collegae,
In mijn 38- jarige loopbaan in de anesthesiologie heb ik nooit methemoglobinaemie gezien tengevolge van van lidocaïne of bupivacaïnegebruik.
Wel een enkele maal van prilocaïne (Citanest®) met inderdaad de SpO2 die rond de 85% bleef hangen ondanks O2 toediening en met spectaculair resultaat van methyleenblauw.
Heeft men bij het opschrijven van de casus geen vergissing gemaakt en lidocaïne opgeschreven in plaats van prilocaïne met het idee alle locale anesthesica zijn hetzelfde ?
Ik vermoed dat hier een vergissing in het spel is.
Zo ja gaarne rectificatie, voordat lidocaïne in de ban wordt gedaan als zeer gevaarlijk middel.
Overigens methemoglobinaemie bij prilocaïnegebruik is een gevolg van glucose-6-fosfaatdehydrogenase deficiëntie
Patiënten met deze eigenschap lijden aan favisme en worden onwel van tuinboonconsumptie.
Bij gebruik van prilocaïne altijd vragen of patiënt tegen tuinbonen kan.
Met vriendelijke groet,
Dick Buitelaar
Lidocaïne of prilocaïne (antwoord auteurs)
Beste collega Buitelaar,
Het betrof toch een epiduraal met lidocaine/bupivacaine.
Hartelijke groet
Michiel de Boer