Samenvatting
Achtergrond
Sézary-syndroom is een zeldzame, maar agressieve vorm van cutaan T-cellymfoom (CTCL) die wordt gekarakteriseerd door een trias van erytrodermie, lymfadenopathie en circulerende atypische lymfocyten (Sézary-cellen).
Casus
Een 51-jarige man kwam naar de polikliniek Hematologie met erytrodermie, gegeneraliseerde jeuk en lymfocytose. Na gecombineerd cytomorfologisch, histopathologisch, immunologisch en moleculair onderzoek werd uiteindelijk de diagnose ‘Sézary-syndroom’ gesteld. De patiënt werd behandeld met psoraleen in combinatie met UVA-straling (PUVA) en peginterferon alfa.
Conclusie
Sézary-syndroom is een klinisch agressief ziektebeeld en heeft een slechte prognose met een ziektegerelateerde 5-jaarsoverleving van ongeveer 20%. Denk aan dit syndroom bij patiënten met aanhoudende erytrodermie die niet reageert op therapie. Om de diagnose te stellen is het essentieel om met immuunfenotypering en moleculair onderzoek identieke klonale T-cellen in huid, lymfeklieren en perifeer bloed aan te tonen. Behandelopties zijn PUVA, extracorporele fotoferese, immuunmodulerende behandeling, chemotherapie, mogamulizumab en allogene stamceltransplantatie.
Reacties