Een klein beetje mea culpa

Pieter van Eijsden
Pieter van Eijsden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:B1599
Download PDF

artikel

In mijn vorige redactioneel heb ik een fout gemaakt. Ik heb de KWF-voorzitter ervan beschuldigd dat hij antirook-activisten Wanda de Kanter en Pauline Dekkers uit de Alliantie Nederland Rookvrij heeft gezet. Dat moest natuurlijk de voorzitter van de Hartstichting zijn, Floris Italianer. Mea culpa.

Er waren wel verzachtende omstandigheden. Ten eerste heeft de voorzitter van het KWF zitting in het bestuur van de Alliantie Nederland Rookvrij en ik vermoed dat de voorzitter van de Alliantie, Floris Italianer, niet op eigen houtje opereert. Bovendien kunnen we deze week lezen dat de opstelling van het KWF – en de Hartstichting – in het rookdossier over de afgelopen decennia nogal te wensen heeft overgelaten en dat het niet incidenteel maar symptomatisch is dat ze zich nu distantiëren van het ’activistisme’ van De Kanter en Dekkers (D4153). Dit zien we misschien ook wel terug in de statistieken. Recentelijk hoorden we van Eurostat dat Nederland in Europa een dubieuze gedeelde tweede plaats inneemt waar het de sterfte aan longkanker betreft. Eurostat maakte deze cijfers bekend op 31 mei, World No Tobacco Day.

Waar ik kritisch ben op de directie van deze collectebusfondsen, ben ik onverminderd enthousiast over mijn overbuurvrouw en achterbuurman die elk jaar met de collectebus langs de deur gaan. Zij vragen zich inmiddels wel een beetje af waar ze het nou precies voor doen. Het is best frustrerend, want mensen hebben steeds minder vaak kleingeld in huis en het CBF-keurmerk is voor hen een relatief magere garantie dat het geld echt terecht komt op een plek waar het iets goeds doet. Nieuwe inzamelingsacties verdringen de collectebussen. De bekendste is Alpe d’HuZes, waarvan de organisatoren ook zelf willen bepalen waar het geld terecht komt. Ook Maarten van der Weijden denkt zelf mee over de besteding van het geld dat hij ophaalt met zijn acties. Hij wil nog een keer proberen om de Elfstedentocht te zwemmen. In dit nummer kunnen we lezen hoe zijn lichaam wordt klaargestoomd en verzorgd tijdens zo’n extreme inspanning (D4121).

Auteursinformatie

p.vaneijsden@ntvg.nl

Contact (p.vaneijsden@ntvg.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties