Duidelijk effect van dexfenfluramine op de eetgewoonten van polikliniekpatiënten met een androïd type overgewicht en overmatige consumptie van tussendoortjes

Onderzoek
M.L. Drent
P.M.J. Zelissen
H.P.F. Koppeschaar
A.C. Nieuwenhuyzen Kruseman
J.A. Lutterman
E.A. van der Veen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1642-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Het effect bepalen van dexfenfluramine op eetgewoonten en gewichtsverlies van een poliklinische populatie met een androïd type overgewicht en een overmatig gebruik van tussendoortjes.

Opzet

Gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd.

Plaats

Poliklinieken van de academische ziekenhuizen te Amsterdam (Vrije Universiteit), Nijmegen, Maastricht en Utrecht.

Methoden

Het effect van dexfenfluramine (30 mgdag) en placebo werd zonder dieetadviezen vergeleken tijdens 9 weken, bij 112 gezonde personen met overgewicht (Quetelet-index: 28-35 kgm²) en een middelheupratio ≥ 1,0 voor mannen en ≥ 0,8 voor vrouwen. Zij moesten per dag meer dan 5 tussendoortjes consumeren, die gezamenlijk meer dan 2092 kJdag en (of) meer dan 25 van de totale energie-inname moesten bevatten. Veranderingen in de totale voedselconsumptie, de consumptie tijdens de hoofdmaaltijden en die tussen de maaltijden, de macronutriëntverdeling en het lichaamsgewicht werden gemeten.

Resultaten

De resultaten van 104 personen waren geschikt voor evaluatie. In de dexfenfluraminegroep (n = 51) daalde de totale energie-inname significant meer (3402 kJdag) dan in de placebogroep (n = 53) (1632 kJdag). De totale energie-inname en de inname van de verschillende macronutriënten tijdens de hoofdmaaltijden daalden significant meer in de dexfenfluraminegroep, met uitzondering van de korte-ketenkoolhydraten. Tussen de maaltijden daalden de energie-inname en de inname van onverzadigd vet significant meer in de dexfenfluraminegroep. De verminderde energie-inname in de dexfenfluraminegroep werd veroorzaakt door vergelijkbare daling in de inname van koolhydraten en vetten. De gewichtsafname in de dexfenfluraminegroep bedroeg na 9 weken 3,1 kg (SEM: 0,2), terwijl het lichaamsgewicht in de placebogroep gelijk bleef.

Conclusie

Dexfenfluramine reduceerde zonder dieetinstructies de inname van alle macronutriënten bij personen met een androïd type overgewicht zowel tijdens als tussen de hoofdmaaltijden door.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Utrecht.

Afd. Interne Geneeskunde: dr.M.L.Drent, assistent-geneeskundige.

Afd. Endocrinologie: dr.P.M.J.Zelissen en dr.H.P.F.Koppeschaar, internisten.

Academisch Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, divisie Endocrinologie, Maastricht.

Prof.dr.A.C.Nieuwenhuyzen Kruseman, internist.

Academisch Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, Nijmegen.

Dr.J.A.Lutterman, internist.

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Endocrinologie, Amsterdam.

Prof.dr.E.A.van der Veen, internist.

Contact dr.M.L.Drent, Acad. Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Endocrinologie, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties