Samenvatting
Achtergrond
Dubbelballonenteroscopie is een techniek waarmee de gehele dunne darm kan worden geïnspecteerd met behulp van een video-endoscoop met flexibele huls en 2 ballonen. Tijdens de endoscopie kunnen diagnostische en therapeutische ingrepen worden verricht. De ervaring bij kinderen is tot dusverre beperkt. Wij bespreken de indicaties, effectiviteit en veiligheid van deze techniek op de kinderleeftijd, geïllustreerd met een casus.
Casus
Bij een 17-jarig meisje met chronische buikpijn en ferriprieve anemie werden met gastroduodenoscopie en ileocolonoscopie geen afwijkingen gezien. Videocapsule-endoscopie toonde enkele dubieuze erosies en ulceraties, vermoedelijk in het ileum. Hierop werd een dubbelballonenteroscopie verricht, waarbij een ulcus op een dunnedarmstenose werd gezien, passend bij de diagnose ‘ziekte van Crohn’. Patiënte werd behandeld met budesonide en azathioprine, waarna de klachten verdwenen.
Conclusie
Dubbelballonenteroscopie lijkt ook op de kinderleeftijd een effectieve en veilige methode voor diagnostische en therapeutische ingrepen van de dunne darm.
Reacties