'Doorvergiftiging' (toxische stoffen in voedselketens): een advies van de Gezondheidsraad

Opinie
J.H. Koeman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:2012-4
Abstract

Inleiding

De accumulatie van stoffen in voedselketens is een onderwerp dat reeds vanaf het prille begin van de milieurevolutie, zo'n dertig jaar geleden, de aandacht van de wetenschap en de maatschappij heeft getrokken. In de jaren zestig werden vrijwel overal in de geïndustrialiseerde wereld ernstige gevallen van doorvergiftiging vastgesteld, waarbij het meestal ging om vogels en in enkele gevallen ook om mensen. Een bekend voorbeeld van doorvergiftiging bij de mens vormde de Minamata-ziekte, veroorzaakt door kwikverbindingen die werden geloosd door de chemische industrie aan de westkust van Japan, en die via visconsumptie de mens bereikte. In ons land traden veelvuldig massale vergiftigingen op bij roofvogels en visetende vogels als gevolg van industriële lozingen en landbouwkundige toepassingen van onder andere chemische bestrijdingsmiddelen met lipofiele eigenschappen en een persistent karakter. Het is misschien interessant te vermelden dat de meeste van deze problemen reeds waren opgelost nog voordat de eerste milieuminister in ons…

Auteursinformatie

Landbouwuniversiteit, Vakgroep Toxicologie, Postbus 8000, 6700 EA Wageningen.

Prof.dr.J.H.Koeman, toxicoloog.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties