Door de industrie gesponsord onderzoek komt de wetenschappelijke vooruitgang ten goede

Klinische praktijk
J.A.M. Raaijmakers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1768
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 1769.

De meeste van de nu beschikbare geneesmiddelen zijn pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. Voor veel indicaties is farmacotherapie beschikbaar, maar nog lang niet voor alle. Over blijven gecompliceerdere aandoeningen, met vaak zowel genotypische als fenotypische componenten. De Engelsen zeggen: ‘the low-hanging fruit has been picked’. Bovendien is het overgrote deel van de beschikbare middelen niet in staat om ziektebeelden te genezen.

Onderzoekstechnisch wordt de materie steeds complexer en de infrastructuur steeds kostbaarder. Genoeg redenen dus om partijen te laten samenwerken. Denk daarbij behalve aan academie en industrie aan overheden en niet-gouvernementele organisaties. Bepaald nieuw is dit niet: in vele landen wordt op het gebied van innovatie samengewerkt door industrie en academie. Een succesverhaal is het humane-genoomproject, uitgevoerd door een consortium van industrie, academie en liefdadigheidsfondsen.1

Niet iedereen is echter geporteerd van dergelijke samenwerkingsverbanden. Universiteiten zouden te veel afhankelijk worden van…

Auteursinformatie

Universiteit Utrecht, Inst.Farmaceutische Wetenschappen, afd. Farmaco-epidemiologie en Farmacotherapie, Postbus 80.082, 3508 TB Utrecht.

Contact Hr.prof.dr.J.A.M.Raaijmakers, farmacoloog (jan.a.raaijmakers@gsk.com)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties