Doodziek

Opinie
Yolanda van der Graaf
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:B1164

artikel

De Nederlander is doodziek. Hij slaapt slecht, poept zelden, eet en drinkt te veel, beweegt veel te weinig en gaat ook nog eens veel te vroeg dood door fijnstof. Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Iedere dag worden in de media de noodklokken geluid en wordt aandacht gevraagd voor de favoriete test, determinant of ziekte van dokters door wetenschappers, onderzoekers en allerlei zogenaamde bezorgde deskundigen. Wat is er mis met al die hulpverleners die mij menen te moeten vertellen dat ik vitamine D moet gebruiken en geen tv op mijn slaapkamer mag hebben? Ik slaap heerlijk op Jeroen Pauw. Als u dit leest, is het alweer een andere 'week van', maar 2 weken geleden was het de week van de slaap. Lammers en collega's van het slaapcentrum geven in dit nummer van het NTvG de huisartsen ervan langs (A8799). Die gaan niet serieus genoeg om met slaapproblemen. Er zijn vast veel mensen die eigenlijk liever wat langer willen slapen toch zou ik het woord 'epidemie' graag voor de echte ziekten in het leven bewaren.

Iedereen begrijpt dat je niet slaperig achter het stuur moet zitten maar hoeveel ongelukken gebeuren er omdat iemand met een slaapschuld achter het stuur zit? We zijn niet ziek omdat we eens in een periode wat minder slapen. Het is daarom verstandig dat het woord 'slaaptekort' uit de NHG-standaard is verdwenen. We noemen een man van 2 meter ook niet té lang. Die is lang en zo is dat ook met slapen, poepen, fruit eten en sporten en daar zit gelukkig veel variatie in. Soms zijn er te veel prikkels, dat is lastig en toch moet de mens daarmee leren omgaan. Net zoals we leren om te gaan met een zittend beroep en een overvloed aan slecht voedsel. De gemeente Amsterdam gaat 300 drinkwaterpunten aanleggen en de prevalentie van overgewicht bij 5-jarigen is met 2% afgenomen. Dat is geweldig nieuws en geeft aan dat mensen zich, weliswaar traag, aanpassen aan de omstandigheden en schoon water de mierzoete sapjes een klein beetje aan het overwinnen is. Bij al die aanpassingen heeft de dokter een bescheiden rol. Dat is niet erg want er zijn nog genoeg echte ziekten.

Relatief goed nieuws is er in dit nummer voor het hart van vrouwen die eerder werden bestraald vanwege een mammacarcinoom (A8856). Een recente studie liet geen verhoogd risico zien na 15 jaar. Bovendien zijn de bestralingstechnieken alleen maar beter geworden. Daar staat wel weer tegenover dat we veel te veel patiënten met borstkanker behandelen en wie dat precies zijn, weten we niet. Nog niet, maar ook daar gaan we achter komen. Dat noemen we vooruitgang en daar hoeven geen noodklokken voor geluid te worden.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties