Donders: oogarts en fysioloog

Perspectief
Jan van Gijn
Joost P. Gijselhart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1979
Abstract

Franciscus Cornelis Donders (1818-1889) was een geleerde van Europese allure. Hij groeide op in Tilburg, als jongste na 8 zusters.1 Zijn vader, koopman, overleed kort na zijn geboorte. De moeder had het plan om hem in Luik de priesteropleiding te laten volgen, maar de toenmalige oorlog met België voorkwam dit. Na een matige vooropleiding aan de Franse school in Tilburg en de Latijnse school in Boxmeer, werd hij op zijn 17e levensjaar kwekeling aan de school voor militair geneeskundigen te Utrecht.2 Hij schreef een dissertatie over 2 casussen van meningitis, was korte tijd officier van gezondheid in Vlissingen en Den Haag en werd in 1842 benoemd tot docent anatomie, histologie en fysiologie aan de militair-geneeskundige school.

Drie jaar later begon hij met zijn onderzoekingen naar de ogen. Zo publiceerde hij over de oogbewegingen en aandoeningen van het glasvocht, deed dierexperimenteel onderzoek naar de regeneratie van de cornea en…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. J. van Gijn, curator medisch-historische bibliotheek; drs. J.P. Gijselhart, cultuurfilosoof en bibliothecaris.

Contact prof.dr. J. van Gijn (jan@vangijn.com)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: de tweede auteur heeft een deeltijdaanstelling bij de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Aanvaard op 10 maart 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Geachte collega,

Regelmatig lees ik de voor mij toegankelijke bijdragen in het NTvG, dat mijn vrouw (prof. dr. Gittenberger-de Groot) als medica ontvangt. Zo kreeg ik recentelijk Uw verhandeling over Donders onder ogen.

Het is U mogelijk bekend, maar voor alle zekerheid wijs ik toch nog even op een merkwaardig soort weekdier, Dondersia festiva (familie Dondersiidae) dat ooit in een feestbundel-artikel aan Donders werd opgedragen. Het origineel materiaal daarvan is in ons instituut nog steeds aanwezig. Het betreft een weekdier van een buiten vakkringen onbekende groep, de orde Solenogastres, op slakken zonder huisje lijkende dieren, evolutionair gezien zeer oud. De weekdieren met huisje of schelp (mosselen, slakken, inktvissen, stoottanden, keverslakken) verschenen pas later.

Zie o.a.

http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=137907

of zoek via Google op soort, geslacht of orde.

Met vriendelijke groet,

Edi Gittenberger

Dr  E. Gittenberger

Professor of Systematic Zoology, Leiden University

c/o NCB Naturalis,  P.O. Box 9517

NL 2300 RA Leiden, The Netherlands

+31 (0)71 5687614