Dipstick slecht in voorspellen UWI bij zwangeren

Zwangere vrouw
Donica Lodder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5740

De urinedipsticktest bij zwangeren is minder betrouwbaar dan gedacht. Dat blijkt uit een retrospectief cohortonderzoek van het AmsterdamUMC.

Pijn onder in de buik en vaak moeten plassen zijn veelgehoorde klachten onder zwangere vrouwen. Deze klachten kunnen passen bij fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap, maar kunnen ook veroorzaakt worden door een urineweginfectie (UWI) – de meest voorkomende infectie tijdens de zwangerschap. De NHG-richtlijn adviseert als eerste diagnosticum een urinedipsticktest op nitriet en eventueel leukocyten om het onderscheid te maken.

Met een cohortonderzoek hebben Amsterdamse onderzoekers de betrouwbaarheid van de urinedipsticktest bij zwangeren onderzocht (Antibiotics. 2024;13(6):567). Zij analyseerden de resultaten van 718 urinemonsters van zwangere vrouwen uit de periode januari 2017-februari 2021. De onderzoekers vergeleken de uitslag van…

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Hans
Burggraaff

  • Het belangrijkste gegeven ontbreekt in dit onderzoek: hadden de zwangere vrouwen, waarvan de urine is nagekeken, ook klachten? De zeggingskracht van dit artikel is daardoor erg beperkt.
  • Hebben de onderzoekers nog overwogen om het urinesediment onder de microscoop te herwaarderen?
Hans Burggraaff, verloskundig actieve huisarts
Literatuur
  • Gendel G, Nolan R. Pregnant patient in the emergency department: An observational investigation of predictive values of symptoms and lab measures in predicting culture confirmed urinary tract infection. Am J Emerg Med. 2021 Jun;44:439-440
  • https://bmjopen.bmj.com/content/12/9/e063813

 

Brenda
Kazemier

  1. De urine werd alleen nagekeken op indicatie zoals buikpijn of mictieklachten.
  2. Er is bij iedereen een dipstick en een urinekweek verricht, er is geen aanvullend onderzoek op het sediment verricht. Door het retrospectieve karakter van de studie was dit niet mogelijk. 
Brenda Kazemier, gynaecoloog Amsterdam UMC