Samenvatting
- Het verband tussen het maken van een vliegreis en het ontstaan van diepe veneuze trombose of longembolie is de laatste jaren duidelijker geworden.
- Epidemiologische studies tonen een toegenomen relatief risico op trombo-embolie bij vliegreizen langer dan 8 uur en vooral bij patiënten met een verhoogd risico op deze aandoening, bijvoorbeeld door een aangeboren trombofilie of door pilgebruik.
- Het absolute risico op diepe veneuze trombose of longembolie na een lange vliegreis is echter erg laag.
- Onderzoeken tonen dat er een verband kan zijn tussen een combinatie van factoren die aanwezig zijn tijdens een lange vliegreis en een toegenomen activatie van het stollingssysteem.
- Er is geen definitief bewijs voor het nut van het dragen van elastische kousen ter voorkoming van klinisch relevante trombo-embolie tijdens een vliegreis.
- Het gebruik van acetylsalicylzuur is niet effectief ter voorkoming van trombose tijdens een vliegreis en is mogelijk onveilig.
- Profylactische dosering van laagmoleculair-gewichtheparine subcutaan is mogelijk wél effectief ter voorkoming van trombose bij vliegreizen. In afwachting van definitieve onderzoeken dient men deze strategie met terughoudendheid toe te passen, bijvoorbeeld alleen bij patiënten met een hoog tromboserisico die een lange vliegreis gaan maken.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2474-8
Reacties